Cum sa negociezi

O negociere de succes este aceea în care tu, fie ca ești cumpărător, fie ca ești vânzător, obții un rezultat care se simte echitabil.

O negociere de succes este aceea în care tu, fie ca ești cumpărător, fie ca ești vânzător, obții un rezultat care se simte echitabil. Nu toată lumea se naște cu abilități înnăscute de negociere. Din fericire, există modalități dovedite de a deveni un bun negociator. Cercetări ample arată că anumite tactici de negociere au în mod continuu rezultate atât în ​​negocieri la distanță, cât și față în față.

 De ce sunt importante abilitățile de negociere?

 Stăpânirea unui set dovedit de tehnici de negociere poate aduce dividende pe parcursul vieții tale. De fapt, abilitățile puternice de negociere pot fi printre cele mai valoroase atuuri pe care le poate avea o persoană. De-a lungul vieții, procesul de negociere poate intra în joc pentru următoarele activități: cumpărarea și vânzarea de mărfuri, supravegherea tranzacțiilor imobiliare, negocierea salariului (de la stabilirea unui salariu de pornire până la căutarea unui salariu mai mare), evaluarea valorii de piață a unui bun sau servicii și rezolvarea problemelor în dinamica interpersonală, inclusiv rezolvarea conflictelor.

 5 sfaturi cum să negociezi mai bine:

  1.  Fă tu prima ofertă. Una dintre cele mai bune strategii de negociere este preluarea controlului asupra „mesei de negociere”. Cei mai buni negociatori fac acest lucru prin stabilirea termenilor inițiali ai unei negocieri.
  2. Când discutați despre bani, folosiți numere concrete în loc de un interval. Dacă aveți nevoie de un instalator și îi spuneți că sunteți dispus să plătiți între 400 și 650 RON pentru lucrare, probabil că acesta va tinde către un preț mai mic, dar nu cel mai mic cerut de dumneavoastră (400).
  3. Vorbește doar cât e nevoie. Una dintre cele mai inteligente strategii de negociere este valorificarea liniștii. În viața reală, tăcerea îi poate debalansa pe oameni din joc și le poate afecta procesul de luare a deciziilor.
  4. Pune întrebări deschise și ascultă cu atenție. Când încerci să faci lucrurile să meargă în direcția ta, rareori merită să pui întrebări simple, cu „da sau nu”. Pentru ca un dialog să aibe o dinamică „ping-pong” și să funcționeze în favoarea dvs., adresați întrebări deschise care o fac pe cealaltă parte să cedeze informații valoroase. Revenind la exemplul cu instalatorul sanitar, o întrebare ar putea fi: „Care este cea mai grea parte de realizat din tot procesul dvs. ?”
  5. Amintiți-vă, acordul cel mai bine negociat permite ambelor părți să câștige. Persoanele care au o mentalitate de câștig-pierdere au tendința de a înstrăina partenerii și de a distruge șansa de a repeta afaceri cu ei pe viitor. Dar cei care fac tranzacții și care fac eforturi pentru rezultate câștig-câștig, pot deschide o mulțime de uși pe drum.

 Concluzie

 Ca metode de a salva bani, negocierile ar trebui să aibe loc oricând cumpărați ceva dintr-un loc unde există această posibilitate. Unul dintre motivele pentru care abilitățile de negociere sunt importante pentru succesul în viața de zi cu zi este că te ajută să devii mai încrezător în sine. Asta pentru că, pentru ca o negociere să fie eficientă, trebuie să înveți cum să te afirmi.