Cum să identifici și să eliberezi emoțiile reprimate

A învăța să identifice și să eliberezi emoțiile reprimate poate fi un proces complex, dar extrem de plin de satisfacții și de schimbare a vieții. Menținerea emoțiilor înăuntru prea mult timp poate duce la un comportament irațional, nesănătos, chiar exploziv.

Continuați să citiți pentru a afla ce sunt emoțiile reprimate și de ce ați putea simți nevoia să vă rețineți sentimentele. Vom analiza simptomele emoțiilor reprimate și ce efecte fizice și psihologice ați putea experimenta. De asemenea, vom acoperi câteva sfaturi practice și eficiente pentru înțelegerea și exprimarea corectă a sentimentelor tale, astfel încât să poți învăța să trăiești o viață mai fericită, mai autentică.

Ce sunt emoțiile reprimate?

Sentimentele reprimate sunt cele care sunt inconștiente. Ele diferă de emoțiile suprimate , care sunt sentimente pe care le eviți în mod intenționat pentru că nu ești sigur cum să le faci față. Când suprimi lucrurile, știi că le împingi în jos.  

De exemplu, spuneți că aveți o ceartă proastă cu celălalt în seara asta. Aveți o întâlnire de afaceri deosebit de importantă la care să participați dimineața. Deci, ați putea alege să suprimați ceea ce vă simțiți în legătură cu cearta până când reușiți acea întâlnire, când aveți timp și energie să vă concentrați mai mult pe sentimentele voastre. Acesta este un exemplu de suprimare a emoțiilor.

Suprimarea emoțională poate fi benefică ca soluție pe termen scurt, atâta timp cât știți că este important să reveniți și să abordați ceea ce evitați cât mai curând posibil.

Pe de altă parte, emoțiile reprimate nu sunt niciodată procesate. Problema cu asta este că nu dispar pur și simplu. În schimb, probabil că vor apărea în viitor – adesea sub forma unor posibile simptome psihologice sau fizice.

Un psiholog online de la Nexyo te poate ajuta cum sa-ti eliberezi emotiile reprimate.

De ce ne reprimăm emoțiile?

Emoția reprimată provine adesea dintr-o copilărie tulburată. Poate că în copilărie, ai învățat că este mai sigur să eviți emoțiile pozitive sau negative, pentru că asta te-au învățat să faci îngrijitorii tăi principali. S-ar putea să fi învățat să îngropați emoții puternice și dificile adânc în interior, pentru că nu aveați voie să le exprimați deschis. Pe măsură ce acest comportament devine un obicei, poți deveni un expert în reprimarea emoțiilor, uneori fără să știi măcar ce faci.

Dacă părinții tăi sau îngrijitorii tăi ți-au judecat sau criticat expresiile emoționale, nu au vorbit niciodată despre vreo emoție pozitivă sau negativă pe care au trăit-o sau nu te-au încurajat să te exprimi, ca adult, s-ar putea să te simți în afara contactului cu emoțiile tale și să nu fii sigur cum să-ți faci. exprimă-le într-un mod sănătos, productiv.

Emoțiile cel mai frecvent reprimate

Majoritatea oamenilor au tendința de a reprima emoțiile puternice și dificile, în special cele care sunt asociate cu experiențe neplăcute din trecut. De obicei reprimăm ceea ce ne temem că alții ar putea considera sentimente negative, cum ar fi frustrarea, frica, tristețea, dezamăgirea și furia. De obicei, oamenii nu reprimă emoțiile pozitive precum bucuria, dragostea și fericirea.

Din nou, acest lucru s-ar putea întoarce la copilărie, mai ales dacă ți s-au spus lucruri precum:

  • Ar trebui să fii recunoscător pentru ceea ce ai
  • Nu mai fii nerecunoscător
  • Nu există niciun motiv să fii nefericit
  • Nu te mai comporta trist
  • Trebuie să te calmezi

Este important de subliniat că există o diferență atunci când afirmații ca aceasta sunt folosite ocazional pentru a redirecționa sau a calma un copil. În general, ele devin dăunătoare doar atunci când sunt folosite pentru a înăbuși expresia emoțională naturală a copiilor Când sentimentele nu sunt onorate sau validate, îi poate învăța pe copii că emoțiile lor sincere nu au valoare. 

Chiar dacă părinții tăi nu ți-au ignorat în mod intenționat emoțiile, este posibil să te fi descurajat din neatenție să te exprimi liber. Ca urmare, este posibil să fi început să consideri dezamăgirea, furia, tristețea și alte emoții puternice ca fiind modalități nepotrivite de a te exprima.

În plus, dacă ați primit în mod continuu întărire că este mai potrivit să exprimați emoții pozitive, cum ar fi fericirea și bucuria, este posibil să fi învățat că este în regulă să împărtășiți emoțiile bune (nu negative). Acest comportament învățat se poate transfera cu ușurință la vârsta adultă.

Cum să știi dacă ai emoții reprimate

Menținerea sentimentelor negative înăuntru prea mult timp poate avea un efect dăunător asupra sănătății tale fizice și mentale. Deși știm că reacțiile emoționale nu ne pot provoca în mod direct afecțiuni fizice, cum ar fi răceala sau gripa stomacală, cercetările sugerează că reprimarea emoțională ar putea slăbi sistemul nostru imunitar și, în cele din urmă, poate avea consecințe atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mintale și asupra bunăstării noastre generale… fiind. Acest lucru poate face mai dificilă depășirea provocărilor zilnice de sănătate.

Cercetările de la Universitatea din Arizona cu privire la beneficiile acceptării emoționale sugerează că reglarea emoțiilor ar putea fi asociată cu simptomele bolii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina definitiv efectele emoțiilor reprimate și ale acceptării emoționale.

Se crede că reprimarea emoțiilor ar putea contribui la:

  • Condiții de sănătate mintală precum stresul , anxietatea și depresia
  • Greață și probleme digestive
  • Oboseală și probleme de somn
  • Tensiune musculară și durere
  • Modificări ale apetitului

Furia nerezolvată și reprimată sau alte emoții reprimate pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea hipertensiunii (tensiune arterială crescută), a bolilor cardiovasculare și a problemelor gastrointestinale. Cercetările continuă să exploreze modul în care reprimarea și acceptarea emoțională pot afecta sănătatea umană.

Cum se pot manifesta emoțiile reprimate în comportamentul tău

Modul în care acționăm și răspundem oamenilor din viața noastră poate fi un răspuns direct la reprimarea emoțională. Unele semne ale emoțiilor reprimate sunt:

  • Exprimați-vă sentimentele
  • Stabiliți și mențineți relații intime 
  • Vorbește despre lucruri care sunt importante pentru tine
  • Găsiți încurajare
  • Acceptă sau laudă-te
  • Înțelegeți cum se simt oamenii din viața dvs
  • Împărtășește-ți nevoile și dorințele cu ceilalți
  • Fii singur  
  • Fii direct (și, ca rezultat, ești adesea pasiv-agresiv)

De asemenea, ar putea fi obișnuit să evitați să vă ocupați de adevăratele sentimente uitându-vă prea mult la televizor, petrecând prea mult timp pe rețelele de socializare sau abuzând de droguri și alcool.

Cum se pot arăta emoțiile reprimate în sentimentele tale 

Dacă ți-ai reprimat emoțiile, poate fi extrem de dificil să explici celor din jurul tău cum te simți. În special, identificarea și denumirea emoțiilor tale poate fi dificilă, dacă nu imposibilă. 

Pentru a complica și mai mult lucrurile, este posibil să nu reușiți să înțelegeți sau să exprimați când lucrurile din viața voastră nu sunt bune pentru dvs. Unele semne ale emoțiilor reprimate sunt:

  • Nervozitate
  • Senzație de amorțeală
  • Deveniți enervat sau stresat atunci când ceilalți vă întreabă despre sentimentele dvs
  • Uitare 
  • Având un sentiment de calm pentru că nu te lași să stai asupra niciunui gând pentru o perioadă lungă de timp
  • Stres fără motiv
  • Te simți inconfortabil când ceilalți își împărtășesc emoțiile cu tine
  • Mă simt extrem de furios, dar nu înțeleg de ce

Sfaturi pentru eliberarea emoțiilor

A învăța cum să încetezi reprimarea emoțiilor poate fi reparator atât pentru bunăstarea ta fizică, cât și pentru cea mentală. Luați în considerare câteva dintre următoarele tehnici pentru a vă ajuta să vă exprimați și să vă reglați emoțiile într-un mod sănătos.

Căutați asistență profesională

Discuția cu un terapeut sau cu alt profesionist din domeniul sănătății mintale este un prim pas excelent spre a învăța cum să-ți eliberezi sentimentele reprimate. Un terapeut vă poate ajuta să înțelegeți rădăcinile de ce vă reprimați sentimentele. De asemenea, ei vă pot oferi îndrumări și sprijin profesional pe măsură ce începeți să explorați lucrurile la un nivel mai profund.

Prin terapie, puteți învăța să vă înțelegeți mai bine sentimentele, să vă creșteți confortul și să dezvoltați diferite metode care să permită o reglare emoțională sănătoasă. Veți descoperi cum să vă simțiți confortabil vorbind despre emoțiile voastre și împărtășindu-vă nevoile. Cel mai important, vei începe să înțelegi cum să-ți păstrezi propriile emoții în perspectivă, pe măsură ce încerci să navighezi cum se simt alții din jurul tău.

Rămâneți în contact cu voi înșivă

Faceți un punct să vă verificați des cu voi înșivă. Întreabă-te cum mai faci. Dacă întâmpinați dificultăți în a vorbi singur, scrieți într-un jurnal este o strategie excelentă. Puteți încerca să desenați o imagine pentru a vă exprima sentimentele. Unii oameni consideră că și muzica funcționează foarte bine. Găsiți o melodie care să arate cu adevărat cum vă simțiți și care vă ajută să vă puneți în legătură cu starea dvs. de spirit.

Folosește fraze „eu” pentru a te simți mai bine

Acceptarea emoțiilor și eliberarea lor înseamnă a te înțelege pe tine însuți. Începeți cu expresii „eu” precum:

  • Mă simt bine despre asta
  • Sunt confuz de această situație
  • Mă simt foarte nervos acum și trebuie să mă relaxez

Scopul aici este să fii confortabil să fii în contact cu emoțiile tale la un nivel constant. Este în regulă dacă la început te simți incomod să practici astfel de îngrijire de sine . Fă-ți timp, pentru că chiar și pașii mici pot ajuta foarte mult.

Nu te mai judeca aspru

Indiferent de emoțiile pe care le simți în orice moment, eliberează-te de judecată. Experimentează-ți sentimentele și vezi unde te duce. Poate fi util să încerci să numești un motiv pentru emoția pe care o simți.

De exemplu, ați putea spune: „ Mă simt foarte nervos acum pentru că am o prezentare importantă mâine. ” Sau poate, ” Mă simt foarte bine acum pentru că tocmai am zdrobit acel obiectiv! 

Pe măsură ce vă simțiți mai confortabil să vă exprimați emoțiile, treceți ușor la împărtășirea celorlalți din viața dumneavoastră în care sunteți aproape și în care aveți încredere. Încurajează-i să-și împărtășească și cu tine emoțiile.  

Începeți să intrați în contact cu emoțiile dvs

Este complet normal să vrei să eviți sentimentele rele. Mulți oameni simt cel puțin puțină anxietate atunci când se confruntă cu emoții intense și profunde. Cu toate acestea, chiar dacă la început poate părea contraintuitiv, îmbrățișarea emoțiilor negative pe care le-ați îngropat vă poate îmbunătăți semnificativ bunăstarea emoțională.

Pe măsură ce vă familiarizați și vă exprimați mai confortabil emoțiile, este foarte probabil să începeți să găsiți mai mult succes în viața personală. Să te bucuri de relații mai profunde cu ceilalți este o parte plină de satisfacții a conexiunii umane și este ceva ce toată lumea ar trebui să experimenteze în viață.

Nexyo oferă consiliere psihologica online care vă poate ajuta să învățați să vă identificați și să vă confruntați cu sentimentele reprimate, astfel încât să puteți începe să dezvoltați conexiuni profunde și semnificative în fiecare aspect al vieții tale. Aflați cum abordarea noastră față de terapie poate funcționa pentru dvs.