Locuința ta închiriată este, la fel ca o locuință pe care o deții, refugiul tău din lumea exterioară. Este un loc în care te poți relaxa, odihni și simți confortabil. Dar dacă locuința ta închiriată nu se simte ca acasă, poate fi greu să te bucuri de acest spațiu.
Există mai multe soluții de amenajări interioare la această problemă. Iată câteva idei pentru ca o locuință închiriată să se simtă mai mult ca acasă:
Adaptează amenajarea
Modifică spațiul pe cât posibil ca să îți reflecte gusturile și stilul. Cel mai probabil, deja ai ales o locuință care este pe placul tău din mai multe puncte de vedere. Totuși, în cazurile în care există anumite elemente lipsă sau care îți displac, le poți înlocui sau adăuga unele noi. Astfel de obiecte pot fi: perdelele, pernele decorative sau chiar măsuța de cafea.
Fă spațiul unul personal
Adu obiecte care îți amintesc de confortul și ritualurile vieții de acasă. Poate fi vorba despre o pătură sau o pernă cu care ești obișnuit sau fotografii înrămate cu membrii familiei. Să ai astfel de obiecte familiare în preajmă te poate ajuta să te simțiți mai relaxat și să creezi un mediu mai plăcut, care să se simtă mai puțin străin.
Concentrează-te pe confort
De cele mai multe ori, proprietarii se vor concentra pe aspect și pe costul redus, atunci când amenajează un apartament care urmează a fi închiriat. Dacă apartamentul arată bine, are mai multe șanse să fie închiriat rapid. Odată ce te-ai mutat, confortul va deveni un factor mult mai important ca să te simți ca acasă. Spre exemplu, canapeaua, fotoliile și scaunele trebuie să fie primitoare, patul odihnitor, lumina plăcută și utilă. Asigură-te că ai toate elementele esențiale pentru o viață confortabilă, cum ar fi lenjerii de pat bune, iluminat adecvat și soluții de depozitare care să se potrivească nevoilor tale.
Adaugă plante și accesorii
Ca o locuință să se simtă ca acasă, e important să adaugi decorațiunile care îți sunt cele mai dragi. Plantele sunt o idee bună, chiar dacă mulți chiriași se feresc de ele, gândindu-se că vor fi dificil de mutat. Nu numai că arată foarte bine, dar pot ajuta și la purificarea aerului și la crearea unei atmosfere mai liniștitoare și mai primitoare. Dacă stai într-o locuință închiriată pe termen lung, plantele la ghiveci vor da un element personal, acestea crescând chiar sub ochii tăi și sub îngrijirea ta.
De asemenea, fii creativ cu arta de pe pereți. Dacă proprietarul nu îți permite să vopsești pereții din locuința închiriată, poți să fii în schimb creativ cu arta murală. Poți agăța tapiserii, expune fotografii sau postere la scară mare sau poți chiar să înrămezi lucruri ceva mai ieșite din comun, cum ar fi un set de farfurii tradiționale, un puzzle făcut de tine, colecția ta de timbre sau mesaje într-o caligrafie deosebită.
Discută cu proprietarul
De cele mai multe ori, chiriașii presupun că adaptarea unui apartament la propriile gusturi se poate face doar la un nivel de bază. Totuși, acest lucru nu este valabil în toate cazurile. Fiecare caz este unic, deoarece depinde foarte mult de ce este dispus proprietarul să schimbe la amenajarea locuinței. Spre exemplu, dacă tot apartamentul este modern, însă două uși interioare sunt foarte uzate și zgâriate, e posibil ca proprietarul să accepte să le înlocuiască. Pentru modificări, adaptări și actualizări mai complexe, este important să discuți cu acesta înainte să semnezi contractul de închiriere, ca să afli care este opinia sa pe aceasta temă și cât de mult este dispus să investească în apartament, în special dacă îl închiriezi pe termen lung.