
Călin Andrei este antreprenor cu experiență în mediul de afaceri încă din 2010, tatăl a doi copii și owner al platformei de e-commerce Drool.ro, dedicată produselor pentru bebeluși, copii și viitoare mame.
Începându-și afacerea dintr-o nevoie resimțită pe piață în calitate de părinte, odată cu venirea pe lume a primului copil, Călin a învățat enorm de multe despre sine însuşi pe plan profesional, dar și personal, crescând de la zero o afacere în timpul pandemiei.
În prezent, Drool.ro se află în continuă expansiune, mărindu-și zilnic atât plaja de clienți, cât și cea a furnizorilor români și străini.
Succesul afacerii sale și încrederea în strategiile de business care au dat roade l-au însuflețit să vorbească despre parcursul său ca antreprenor, despre impactul puternic al unui consultant de business în procesul de obținere a unei linii de credit pentru consolidarea viitorului companiei și despre ce a învățat în ultimele două decenii despre mediul de business din România.
Iatǎ povestea lui:
Călin a început să lucreze în restaurantul familiei încă din liceu. De la o vârstă fragedă a fost impresionat de felul în care părinții își administrau propria afacere și a intrat ulterior în mediul de business cu o înțelegere lucidă a ceea ce presupune acest proces.
„Am fost nevoit să mă ocup de partea de management a restaurantului, undeva la 25 de ani. Atunci am început cu adevărat să cunosc și să înțeleg mediul acesta și, vrând-nevrând, m-am adaptat cerințelor”, povestește Călin.
El a lucrat ca manager al restaurantului părinților din Măgurele vreme de zece ani, timp în care a învățat cum se dezvoltă relațiile cu clienții, a învățat să conducă și să gestioneze nevoile unei echipe de angajați și să găsească mereu soluții eficiente la problemele care apăreau pe parcurs.
”De la restaurant am învățat cel mai mult că e bine să faci ceea ce îți place și să nu simți că muncești atunci când ai businessul tău”, explică antreprenorul.
Drool.ro – Proiectul în care s-a întâlnit business-ul cu meseria de părinte
Când în viața de familie a lui Călin a apărut primul copil, în 2015, tinerii părinți au început să se lovească de neajunsurile pieței când vine vorba de produse destinate părinților și bebelușilor.
„Odată cu venirea celui de-al doilea copil pe lume ne-am hotărât să începem această aventură”, povestește Călin despre Drool.ro, magazinul online cu produse pentru bebeluși, copii și mămici gravide, pe care l-a fondat în 2019.
„La început a fost mai mult joacă,” explică el, „dar odată cu pandemia, lucrurile au început să devină mai serioase. Ne-am adaptat mediului și am început să creștem destul de bine de la lună la lună.”
Drool.ro este o platformă de e-commerce online concepută astfel încât să ajute părinții să își găsească rapid produsele de care au nevoie, prin intermediul unui motor de căutare intuitiv și a unor filtre avansate.
Drool.ro a avut din start o viziune ambițioasă: să revoluționeze piața de articole pentru copii, oferind nu doar produse de calitate, ci și o experiență de cumpărare unică și personalizată.
Clienții lui Călin pot beneficia de sfaturi și recomandări personalizate din partea specialiștilor Drool.ro, iar produsele pe care magazinul le comercializează sunt sigure, calitative și prietenoase cu mediul, după cum sunt prezentate chiar pe platformă.
„Am ajuns să reprezentăm opt branduri aici, în România. În mare parte acoperim aproape tot ce este nevoie pentru un părinte: de la îmbrăcăminte pentru copii, jucării, sisteme de siguranță sau produse de îngrijire. Dacă înainte de pandemie vindeam ocazional, adică aveam câteva comenzi zilnice, în prima lună din pandemie am crescut de 5 ori cifra de afaceri. Apoi am început să ne dublăm aproape de la lună la lună în 2020.”
Când a descoperit potențialul de creștere al afacerii în timpul pandemiei, Călin a început să investească mai mult și în marketing, ceea ce a ajutat ca veniturile să arate din ce în ce mai bine.
Rolul consultanței de business în evoluția Drool.ro
În momentul în care au început și cifrele să crească și afacerea să meargă din ce în ce mai bine, Călin a considerat că e nevoie de un ajutor din exterior pentru a înțelege mai clar piața pe care activa și creștea și pentru a-și cunoaște opțiunile de viitor.
„Am înțeles foarte bine nevoia pentru acest serviciu pentru că și eu sunt părinte și știu ce înseamnă să cauți pe internet tot felul de produse de profil, doar pe baza unor recenzii. Și am văzut că Drool.ro s-a ocupat de acest aspect. Călin încerca să găsească produse care nu erau la noi pe piață, cu recenzii foarte bune, iar noi, părinții, vrem ca copilul nostru să fie în siguranță, să nu pățească ceva”, povestește Ovidiu Dinulescu, Co-fondator și Managing Partner la firma de consultanță de business High Financial Solutions.
Lui Ovidiu i-a plăcut că echipa lui Călin face o documentare foarte bună cu privire la potențialii colaboratori, furnizori și produsele pe care urmează să le pună la vânzare. A punctat că focusul nu era pe vânzarea rapidă a mărfii, ci pe construirea unui grup de clienți fideli care să evolueze organic și să ducă mesajul mai departe.
„Crescând foarte repede, a apărut nevoia de finanțare, de structurare, de un număr mai mare de furnizori. Am urmărit KPI-urile companiei, să vedem ce indicatori financiari sunt cei mai necesar de urmărit, unde ne axăm pe creștere, consolidare, scalare și așa mai departe. Și astfel am reușit, iar meritul e implicarea lui Călin”, punctează Ovidiu.
Călin a observat că în urma începerii colaborării cu o firmă de consultanță, echipa Drool.ro a început să lucreze mai structurat, mai ordonat și să gândească strategiile pe termen mai lung. Au făcut analize de piață, inclusiv analize de risc și de evaluare a nevoilor clienților și au început să se pregătească pentru finanțări și posibile linii de credit pentru a mări capacitatea afacerii.
„În principiu ne-a dat o perspectivă bună asupra afacerii noastre. După ce ne-am cunoscut ca oameni și am înțeles metodele de lucru ale fiecăruia, am început să lucrăm organizat pe un plan de afaceri, pe un plan de business, să avem un cash flow pentru a putea identifica din timp orice riscuri care pot apărea pe parcursul dezvoltării ulterioare a afacerii”, explică antreprenorul.
Bune practici pentru finanțarea unui business: HFS despre Drool.ro
Din fericire, Călin a fost unul din acei antreprenori care a avut o bază financiară pentru demararea inițială a afacerii. După ce Drool.ro a început să crească însă, a apărut nevoia de capital din exterior pentru dezvoltarea de viitor a companiei. Făcând o structurare bună în business, în actele contabile, Călin a reușit să obțină o linie de credit pentru a avea un cash flow bun și a putea continua într-un ritm crescător.
De obicei, în antreprenoriat, creșterile sunt cumva dezorganizate, când sus, când jos, în funcție de cum au loc vânzările, de variația încasărilor și a termenelor de plată, explică Ovidiu Dinulescu. „Dacă înveți să ai intrări predictibile, să știi că într-o perioadă de şase luni cash flow-ul tău este curat și nu are probleme, sau are probleme ușor de înțeles și de gestionat, ești perfect informat atunci când mergi la o bancă pentru a le cere bani.”
Pe scurt, cheia în menținerea unei afaceri nu doar pe linia de plutire, dar și pe o cale ascendentă este buna identificare atât a nevoilor viitoare, cât și a potențialelor obstacole. Câteodată, explică Ovidiu, „finanțarea pre-nevoie este mai bună decât chiar atunci când ai nevoi imediate.”
Drool.ro în prezent. Perspective de creștere și lecții pentru tinerii antreprenori
Drool.ro este astăzi un jucător important pe piața platformelor de e-commerce online cu produse pentru bebeluși, copii și mămici. „Mă bucur că am început să facem și puțină distribuție a produselor pe care le reprezentăm în România. Am fost contactați chiar de firme importante care își doresc o parte din produsele noastre și încercăm mereu să căutăm brand-uri noi pe care să le aducem aici pentru părinți.”
Călin speră că în perioada următoare să dezvolte mai mult distribuția în sectorul B2B și echipa să se ocupe de o analiză pentru deschiderea primului showroom fizic în București. „Sperăm ca la anul să-l avem deja concretizat”, explică el însuflețit.
Când vine vorba de experiența sa și de lucrurile pe care le-a învățat în ultimii 15 ani, Călin lasă impresia unui om deosebit de practic, dar fără a-i lipsi acea sclipire de entuziasm care menține aprinsă ambiția unui antreprenor pus pe fapte: „Sfatul meu este că tinerii trebuie să înțeleagă de la început că e foarte greu să le cunoști pe toate și să te perfecționezi în toate. Într-un business, e bine să îți aduci și parteneri de încredere și în acele domenii pe care tu nu le stăpânești foarte bine să ai la cine să apelezi.”
În ceea ce privește valoarea consultanței de business pentru creșterea unei afaceri, “business planul pe care îl poți gândi împreună cu ei te ajută să înțelegi ce mai ai de făcut, ce trebuie optimizat și în ce direcție ar trebui se îndrepte compania”, punctează el.
Acest interviu face parte dintr-o campanie marca Ziare.com – Suntem de aici. Antreprenori români și poveștile care merită ascultate. Material realizat cu sprijinul High Financial Solutions.