
Zilele însorite de vară ne determină parcă să petrecem cât mai mult timp în aer liber, astfel că nu de puține ori luăm decizia de a pregăti un grătar delicios în compania familiei și a prietenilor. Deși grătarul se refera la o modalitate de pregătire a cărnii sau legumelor, pentru cei mai mulți dintre noi, acesta a devenit un eveniment, un prilej de a petrece timp de calitate alături de cei care contează. Cu alte cuvinte, un grătar nu ne va astâmpăra doar foamea, ci ne va satisface și dorința de socializare. Indiferent de context însă, în mod cert îți dorești să pregătești cel mai delicios grătar pentru cei dragi. Acest lucru presupune să acorzi atenție unor detalii, pentru că în spatele unui grătar reușit vor sta mereu ustensilele potrivite și ingredientele de cea mai bună calitate.
Pentru a pregăti un grătar perfect nu este necesar să fii vreun bucătar iscusit, ci câteva cunoștințe simple îți vor fi de ajuns pentru ca invitații tăi să se poată bucura din plin de o carne absolut delicioasă. Iată așadar câteva dintre secretele unui grătar reușit!
Curăță foarte bine grătarul
Dacă vei pregăti în exterior totul, este important să te asiguri că vei curăța foarte bine clasicul grătar de gradina, pentru ca în mod sigur nu îți dorești ca impuritățile de pe suprafața grătarului să ajungă pe bucățile de carne. Pentru a-l curăța cât mai simplu, îți recomandăm să îl preîncălzești în jur de 10 minute și să utilizezi o perie specială cu fire din oțel inoxidabil de preferat. De îndată ce ai bifat cu succes acest pas, este momentul să treci la pasul următor și anume la pregătirea cărnii.
De ce să alegi carne proaspătă?
Răspunsul la această întrebare este unul cât se poate de simplu și anume acela că prospețimea cărnii are un impact asupra gustului. Indiferent că este vorba despre carne de pui, porc, oaie sau vită, este esențial ca aceasta să fie proaspătă dacă vrei ca gustul preparatelor să fie unul cât mai intens.
Marinarea cărnii
Înainte de a pune carnea pe grătar, este mai mult decât recomandat să te asiguri că vei condiment fiecare bucată de carne, astfel încât să aibă un gust irezistibil după ce va fi pregătită la grătar. În ceea ce privește condimentarea cărnii, trebuie să știi că ai posibilitatea de a alege orice ierburi aromate sau condimente dorești, în funcție de preferințe. Marinarea presupune crearea unor sosuri (combinație între acizi, uleiuri și condimente) în care vei păstra ulterior carnea pentru o anumite perioadă de timp (de la câteva orice în cazul cărnii de pui, până la câteva zile în cazul celei de miel sau vită)
Ordinea alimentelor pe grătar
Este lesne de înțeles faptul că nu vei putea “arunca” toate tipurile de carne pe grătar simultan, ci va fi necesar să respecți o anumită ordine. Astfel, atunci când jarul este numai bun, este indicat să pui carnea de porc sau pui (după ce au fost pregătite corespunzător desigur), fiind urmate de către mici și cârnați care se pregătesc mult mai repede pe grătar. Peștele rămâne întotdeauna la urmă din pricina faptului că mirosul acestuia intens se va impregna în grătar, iar tot ce vei găti ulterior acestuia va avea gust de…ei bine, pește.