Cum crești un cititor? 6 trucuri prin care să-i atragi pe copii spre lectură

Cu atât de multe dispozitive electronice la îndemână, pentru petrecerea timpului liber, copiii sunt tot mai puțin atrași de lectură. Ca părinte, cunoști beneficiile pe care lectura le are asupra dezvoltării celor mici, așa că îți dorești să faci tot posibilul ca prichindeii tăi să ajungă să îndrăgească această activitate.

Am pregătit pentru tine câteva trucuri prin care să îi atragi pe copii spre lectură astfel încât aceștia să beneficieze de tot ceea ce această activitate are de oferit.

  • Fii un exemplu pentru cei mici

Copiii urmează exemplul părinților, iar dacă și tu vei introduce lectura în programul tău zilnic, și cei mici vor avea tendința să te urmeze. Online, poți cumpăra volume atât pentru tine, cât și cărți pentru copii, pe care să le citiți, fie seara, înainte de culcare, fie atunci când vă relaxați în familie. Ori de câte ori ai ocazia, vizitează împreună cu prichindeii tăi anticariatul preferat, pentru ca aceștia să ia contact cu cărțile vechi și istoria acestora.

  • Creează-le copiilor o bibliotecă

Micile responsabilități, cum ar fi îngrijirea propriilor cărți, pe care să le transmiți copiilor, îi vor ajuta să devină independenți și să fie interesați de lectură. Pentru a crea o bibliotecă dedicată celor mici, nu ai nevoie de un buget mare: la Târgul Cărții ai parte de reduceri la cărți în mod constant, atât la titlurile tale preferate, cât și la volumele destinate copiilor. Cu doar o vizită în anticariatul fizic sau virtual, vei putea completa rafturile bibliotecilor de acasă cu volume în compania cărora fiecare membru al familiei se va destinde.

  • Citește-le copiilor încă din primele zile de viață

Numeroase studii au arătat că este foarte important să le citești bebelușilor încă din primele zile de viață. Chiar dacă tu crezi că bebelușii nu te pot înțelege, este important să îți audă vocea. O singură pagină citită în fiecare zi contribuie la crearea unui obicei care poate să îl influențeze pozitiv pe cel mic și să-l determine să iubească lectura, pe măsură ce va crește. Îți recomandăm să alegi cărțile în alb și negru, special concepute pentru bebeluși.

  • Încurajează-l constant să citească

Deseori te vei confrunta cu refuzul copiilor de a citi, mai ales că această activitate este percepută ca fiind destul de lentă, în timp ce de pe internet informația se obține foarte rapid. Nu renunța să îi încurajezi pe cei mici și să le reamintești cât de benefică este o activitate precum cititul.  Cărțile pot fi citite lesne oriunde, așadar, sugerează-le copiilor să aibă mereu la ei o carte. Atunci când mergeți în parc sau când organizați un picnic în familie, nu ezita să fii un exemplu pentru aceștia și să îți iei și tu cartea preferată cu tine. În acest fel, veți putea să citiți împreună în natură, iar relaxarea va fi mai intensă.

  • Mergeți împreună la bibliotecă

Majoritatea bibliotecilor organizează și anumite evenimente sau cluburi de lectură dedicate celor mici, așadar, îți recomandăm să vă faceți un abonament la biblioteca din zona voastră. Pe lângă cărțile pe care le puteți împrumuta, îi oferi celui mic un exemplu pozitiv privind lectura și facilitezi participarea acestuia la evenimente distractive.

  • Încurajează-l să discute despre personajele preferate

Inevitabil, fiecare cititor pasionat va avea un gen, personaj sau autor preferat. Atunci când cel mic are o astfel de pasiune și dorește să vorbească despre ceea ce îi place, este important să îl asculți și să îl sprijini cumpărându-i cărți din seria sau genul literar pe care îl preferă. În cazul în care este atras mai degrabă de un personaj din desene animate, încearcă să găsești cărți cu respectivul personaj sau univers, pentru a-l atrage să citească.

Motivația de a citi a celor mici vine, în primii ani de viață, de la părinți, așadar, este foarte important să le oferi posibilitatea să descopere lectura încă de la o vârstă fragedă. Pe măsură ce vor crește, lectura îi va ajuta să obțină rezultate academice bune, să acumuleze cunoștințe noi și să se relaxeze.