Cum alegem o pompă pentru ape uzate?

O pompă submersibilă este unul dintre dispozitivele care nu trebuie să lipsească dintr-o gospodărie. În general se face referire la pompele submersibile pentru ape curate, folosite majoritar pentru alimentări cu apă, însă nu ar trebui scoase din ecuație nici pompele submersibile pentru ape murdare, deoarece acestea sunt deosebit de necesare în scopul evacuării apei. Află din acest material cum trebuie să alegem pompele submersibile pentru ape murdare și care sunt beneficiile pe care ți le oferă acestea.

Ce sunt pompele pentru apă murdară?

Prin pompă apă murdară se înțelege acel dispozitiv care pompează apa dintr-o incintă și o transferă, cu ajutorul unui furtun, în exterior sau în zona dorită pentru evacuare. Pompele pentru apă murdară sunt folosite cel mai adesea pentru evacuarea apei din beciuri, subsoluri, demisoluri sau băi, apă care poate proveni din diferite procese.

Spre exemplu, unul dintre cazurile de inundare a subsolurilor poate fi infiltrarea apei din sol sau din zona de soclu. În același timp, apa mai poate apărea în aceste zone și ca urmare a precipitațiilor abundente și a scurgerii apei spre subsol, ca urmare a absenței trotuarelor perimetrale. Nu în ultimul rând, un subsol poate fi inundat ca urmare a unor accidente casnice, cum ar fi deteriorarea țevilor sau cedarea acestora.

O pompă de apă devine așadar necesară în aceste situații, deoarece aceasta are capacitatea de a elimina cu ușurință apa murdară, astfel încât să te poți ocupa de reparațiile necesare.

Cum se alege pompa pentru ape uzate?

Alege pompa în funcție de debit

Probabil te întrebi de ce este necesar să acorzi atenție acestui parametru, însă el devine important mai ales în contextul apei care continuă să se acumuleze. Astfel, în ipoteza în care ai un subsol inundat, în care continuă să intre apa în timp ce tu încerci să o evacuezi, vei avea nevoie de o pompă cu un debit suficient de ridicat încât să facă față cerințelor. Debitul se măsoară în mc/h, adică exprimă capacitatea în ceea ce privește numărul de mc pe care îi poate evacua pompa în decurs de o oră. De obicei un debit de circa 5mc/h este suficient pentru a putea pompa volume ample de apă din incinte rezidențiale.

Alege pompa în funcție de lungimea cablului de alimentare

Din nou un aspect care poate părea nesemnificativ, însă care contează deosebit de mult la nivelul realizării proiectelor de eliminare a apelor murdare este lungimea cablului de alimentare.

Problema cea mai mare care se pune este cea a protecției împotriva electrocutării. De aceea, firul trebuie să fie suficient de lung încât să nu necesite prelungitoare, deoarece în ipoteza unei incinte pline cu apă firele ar fi dificil de poziționat.

Alege pompa în funcție de înălțimea de pompare

Acest aspect este decisiv, deoarece pompa ar trebui să poată prelua cantitatea de apă. Este important să corelezi dimensiunea spațiului cu puterea pompei și să alegi o pompă potrivită proiectului tău.

Alege pompa în funcție de tipul apei murdare

Apa murdară este apă uzată, însă adesea ea conține și impurități. Dacă ne gândim la refulări de țevi și inundații, vei vedea că dincolo de a fi necesară o pompă în sine, este posibil să ai nevoie de o pompă submersibilă cu tocător.

Acestea sunt criteriile după care ar trebui să îți ghidezi alegerile în ceea ce privește pompa. Alege inspirat și nu ezita să ceri sfatul specialiștilor atunci când crezi că ai nevoie de acesta.