Acest complex are mai multe roluri esenţiale pentru sănătatea corpului nostru. Putem să ne luăm doza recomandată din alimente, deoarece majoritatea alimentelor sunt bogate în vitamina B. Totuşi, există anumite situaţii când e nevoie să consumăm o cantitate mai mare, pe care nu o putem lua doar din alimentaţie.
Poate influenţa cantitatea necesară factori precum sarcina, vârsta, geneticul, consumul de alcool, alegerile alimentare şi condiţiile medicale.
În acele situaţii este nevoie de suplimente care să contribuie la doza necesară zilnică.
Din componenţa complexului necesar pentru un organism sănătos fac parte următoarele opt vitamine B:
- B1 (tiamină)
- B2 (riboflavină)
- B3 (niacina)
- B5 (acid pantotenic)
- B6 (piridoxină)
- B7 (biotină)
- B9 (acid folic)
- B12 (cobalamină)
Pentru a înţelege de ce este important să ne asigurăm că avem suficientă vitamina B, mai departe vor fi prezentate mai în detaliu rolurile sale esenţiale.
Cum credeţi că se transformă alimentele în energie?
O mare parte din vitaminele b contribuie la transformarea în energie a alimentelor. În timp ce unele ajută la descompunerea grăsimilor şi a proteinelor, altele sunt esenţiale pentru metabolizarea carbohidraţilor.
Vitaminele B împlicate în acest proces sunt: de la B1 la B7 şi B12.
Vitamina B ajută sănătatea creierului
Au fost făcute cercetări care au ajuns la concluzia că aproape toate vitaminele B au un rol important în sănătatea creierului. Mai mult decât atât, o analiză care a fost publicată în 2016 sugerează că vitaminele B6, B9 şi B12 au un rol în metabolismul homocisteinei. Asta înseamnă că ajută reducerea riscului declinului cognitiv şi a demenţei.
În mod special, vitamina B12 ajută la menţinerea structurilor sănătoase ale AND-ului, iar asta ajută la prevenirea unor boli cronice, a cancerului, dar este de asemenea important în timpul dezvoltării fătului.
Vitamina B9 are de asemenea roluri esenţiale. Contribuie la reducerea riscului defectelor congenitale la nivelul creierului şi al coloanei vertebrale. Pe de altă parte, vitamina B6 este importantă pentru funcţionarea şi dezvoltarea optimă a creierului.
Implicate în acest proces sunt toate vitaminele care fac parte din complex vitamina b.
Vital pentru producerea celulelor roşii din sânge
Sunt unele vitamine b din complex care sunt esenţiale în formarea celulelor roşii din sânge, iar un rol special îl ocupă vitamina B12. Avem nevoie de celule roşii sănătoase. Acestea ne ajută cu transportarea oxigenului către fiecare parte a corpului nostru.
Dacă avem deficit de vitamina B12, organismul nostru va întâmpina dificultăţi în producerea vitaminei B12, lucru care influenţează apariţia anemiei.
Alte vitamina importante sunt B9, B2, B5 şi B6.
Eficient în susţinerea producţiei de hormoni
Printre vitaminele care sunt importante în producerea de hormoni în glandele suprarenale (adică hormonii de stres şi cei sexuali) sunt vitaminele B5 şi B3. În plus, Influenţează hormonii care contribuie la starea noastră de spirit vitamina B6.
Aşadar, vitaminele b care contribuie la hormoni sunt B3, B5 şi B6.
Poate ajuta la combaterea stresului
Conform studiilor, sunt vitamine b care pot ajuta la reducerea stresului. Unul dintre acele studii, publicat în 2019, a ajuns la concluzia că tot complexul de vitamina B ne ajută să avem o dispoziţie mai bună. Sunt totuşi necesare mai multe studii care să susţină acest lucru.
Noi recomandăm
Dacă eşti în situaţia în care suplimentele sunt necesare în a-ţi asigura doza de vitamina B, atunci recomandarea noastră este Complex B cu 10 vitamine. Pe lângă toate 8 din complexul de vitamina B, se află în acest complex vitamina C şi vitamina E.
Este potrivit pentru tine dacă-ţi doreşti mai multă energie, o dispoziţie mai bună, circulaţie sanguină îmbunătăţită, dar şi să previi apariţia anemiei sau să o tratezi.