Cele mai importante materiale pentru sablare

Sablarea abraziva este un proces in care un materiale este utilizat pentru netezirea sau lustruirea unei suprafete aspre. Intr-o lume plina de utilaje si piese metalice, rugina si coroziunea sunt o epidemie obisnuita. Din fericire, sablarea abraziva este o solutie rapida si eficienta pentru ca aceste piese metalice sa functioneze si sa arate cat mai bine. Acest proces poate fi folosit si pentru pregatirea suprafetelor ce necesita revopsire.

Mediul abraziv ales pentru o anumita aplicatie depinde de finisajul de suprafata necesar. Abrazivii obisnuiti de sablare includ:

  • Nisip,
  • Oxid de aluminiu,
  • Carbura de siliciu,
  • Zgura de cupru,
  • Plastic.

Termenul de sablare a fost folosit in mod obisnuit, deoarece nisipul a fost singurul mediu utilizat, cu toate acestea, pe masura ce tendintele din industria fabricarii metalelor au continuat sa se imbunatateasca, au inceput sa fie utilizate si alte tipuri de granule.

O metoda frecvent utilizata pentru indepartarea impuritatiilor de pe suprafete este reprezenta de catre particulele de nisip sablare, acet lucru se datoreaza faptului ca ele au aproape aceeasi dimensiune si marginile lor sunt ascutite, ceea ce face ca acest tip de granulatie sa fie eficient in sablarea abraziva. Poate fi utilizat pe o varietate de suprafete pentru a indeparta in mod eficient contaminantii, pentru a textura o suprafata, pentru a dispun de o aderenta corecta a unui strat final sau pentru diferite aplicatii de intarire.

O alta metoda utilizata este reprezenta de catre mediile de sablare cu oxid de aluminiu. Oxidul de aluminiu este un material agresiv asupra suprafetei, dar poate oferi rezultate rapide si o rezistenta superioara. Design-ul sau unghiular, dar usor, ii permite sa creeze o gravura profunda fara a deteriora suprafetele mai subtiri.

Oxidul de aluminiu este bun pentru multe aplicatii, cu avantaje printre care:

  • Dur si suficient de puternic pentru metalele dure,
  • Gravare si profilare rapida,
  • Usor, deci nu va deteriora materialele mai subtiri,
  • Reciclabil.

Exista diferite tipuri de sablare abraziva, inclusiv oxid de aluminiu, carbura de siliciu, zgura de cupru, plastic, particule de sticla si multe altele. Toate aceste metode diferite de sablare abraziva utilizeaza de obicei un tip specific de granulatie pentru a obtine rezultatele dorite, de unde necesitatea de a determina tehnica corecta de utilizat.

Sablarea abraziva cu plastic este versatila si populara din mai multe motive. Este un suport destul de moale, excelent pentru aplicatii in care este necesara doar eliminarea la nivel de suprafata sau asupra anumitor modificari. Poate ajuta la indepartarea materialelor nedorite fara a afecta substratul. Plasticul este, in general, considerat cel mai bun suport pentru curatarea diferitelor suprafete acolo unde alte materiale nu ajung.

De exemplu, daca doriti sa indepartati vopseaua veche de pe masina, astfel incat sa o puteti revopsi, luati in considerare utilizarea metodei de sablare in Bucuresti. Acest lucru se datoreaza faptului ca particulele vor indeparta delicat vopseaua de pe suprafata fara a deteriora corpul metalic al vehiculului. 

Pentru o finisare mata si satinata, slefuirea cu particule de sticla este cea mai buna, acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta granulatie are materiale foarte fine ce lustruiesc suprafata obiectului care este sablat.