Cele mai frecvente greșeli pe care le fac proaspeții părinți și cum le poți evita

Adaptarea la viața de proaspăt părinte nu este întotdeauna una ușoară și este firesc să faci anumite greșeli, în special dacă nu știi prea multe despre ce anume presupune îngrijirea unui bebeluș. În acest articol îți vom spune care sunt câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții de bebeluși, dar și cum ce poți face pentru a le evita. 

Se panichează din orice

Tendința de a se îngrijora din orice este una frecvent întâlnită în rândul proaspeților părinți. De ce plânge bebe atât de mult? De ce nu se trezește să mănânce? Are febră? Îi este prea frig/prea cald? A vomitat sau doar a regurgitat? Oare trebuie să mergem la pediatru? Sunt întrebări pe care orice părinte și le va pune zilnic, mai ales în primele luni de viață ale celui mic, de multe ori presupunând ce este mai rău. 

Este greu să nu te panichezi la fiecare strănut sau criză de plâns când ții în brațe o ființă atât de mică, dar încearcă totuși să nu te îngrijorezi din orice sau să-ți imaginezi de fiecare dată cel mai rău scenariu posibil. Te-ar putea ajuta să-ți faci o listă cu posibile semne de alarmă și cu surse de încredere la care poți apela pentru a informa atunci când vrei să afli detalii despre anumite semne și simptome ale bebelușului (ex: medicul de familie, pediatrul). 

Nu se spală pe mâini

Chiar dacă pare un gest simplu, acest obicei poate face o mare diferență în protejarea sănătății bebelușului și, din păcate, este unul căruia mulți proaspeți părinți nu îi acordă atenția cuvenită. Poate că ai grijă să te speli pe mâini după ce mergi la toaletă sau schimbi scutecul, dar de câte ori nu ți s-a întâmplat să uiți să faci asta și înainte de a atinge bebelușul? Igiena corespunzătoare a mâinilor este vitală pentru a preveni transmiterea bacteriilor și a virusurilor către bebeluș. Pe mâini se pot găsi o mulțime de microorganisme care pot fi dăunătoare pentru sistemul imunitar aflat încă în dezvoltare al bebelușului și pot cauza diverse probleme. 

Pentru a menține igiena optimă, este recomandat să te speli pe mâini cu apă și săpun înainte de a intra în contact cu bebelușul și în special după utilizarea toaletei, după schimbarea scutecului, după manipularea alimentelor și după întoarcerea acasă din locuri publice. Dacă nu ai acces la apă și săpun, se pot utiliza dezinfectanți pentru mâini pe bază de alcool.

Nu sterilizează biberoanele 

Prin sterilizare, se previne răspândirea microorganismelor care pot cauza infecții și boli, lucru foarte important în această etapă a vieții bebelușilor, când încă nu au un sistem imunitar suficient de puternic pentru a lupta împotriva acestora. Laptele rămas în biberoane, de exemplu, este mediul perfect pentru înmulțirea bacteriilor. De aceea se vorbește atât de des despre rolul sterilizării biberoanelor si se insistă asupra faptului că simpla spălare a acestora cu apă și detergent pentru biberoane nu este suficientă.

Dacă bebelușul tău este hrănit cu biberonul, asigură-te că acesta este sterilizat conform indicațiilor pediatrului ori de câte ori este necesar.  

Lasă pături sau perne în pătuț

Lăsarea păturilor sau pernelor în pătuț reprezintă o altă greșeală frecventă pe care o fac mulți proaspeți părinți, fără să își dea seama de riscurile cărora își expun bebelușul. Unul dintre riscurile majore asociate cu această practică este sufocarea. Bebelușii încă nu au suficientă forță să își miște capul sau corpul dacă fața le este acoperită de o pătură sau pernă, ceea ce poate duce la blocarea căilor respiratorii și la privarea lor de oxigen. Un alt aspect important de luat în considerare este Sindromul Morții Subite la Sugari (SIDS). Aceasta este o problemă gravă care poate fi prevenită prin respectarea unor măsuri de precauție. Bebelușii ar trebui să fie culcați pe spate în pătuț, fără pături, perne, jucării de pluș sau alte obiecte în jur. 

În loc să folosești pături și perne în pătuțul bebelușului, există alternative sigure care pot asigura confortul termic al micuțului. Sacii de dormit, de exemplu, sunt o opțiune excelentă.

A fi proaspăt părinte nu este o sarcină ușoară și, oricât te-ai strădui, vei ajunge probabil să faci anumite greșeli. Vei învăța însă repede cum să ai grijă de bebelușul tău, ce semne sau simptome reprezintă cu adevărat motive de îngrijorare, ce greșeli trebuie neapărat să eviți și multe alte lucruri utile.