Dermatologii si chirurgii plasticieni din ziua de azi folosesc in mod regulat lasere CO2 (cu dioxid de carbon) in diferite tratamente de refacere a pielii. Aceste lasere emit energie luminoasa pentru a indeparta stratul superficial al pielii, stimuland in acelasi timp dezvoltarea de noi celule.
Printre candidatii perfecti pentru tratamentele cu laser CO2 se numara cei care prezinta cicatrici de acnee, riduri si linii fine sau diferite alte imperfectiuni ale pielii provocate de soare sau de procesul natural de imbatranire.
Ce este, mai exact, laserul CO2?
Laserul CO2 este un instrument pe care profesionistii din domeniul sanatatii il utilizeaza pentru a trata diferite afectiuni dermatologice. Acest instrument emite o energie cu o lungime de unda de 10600 de nanometri. Apa din celulele pielii absoarbe energie emisa la aceasta lungime de unda, ducand la ablatia (indepartarea) stratului superior al pielii.
Tratamentele cu laser CO2 produc un tip de leziune termica. Acest lucru stimuleaza pielea de dedesubt, ducand la formarea de colagen (o proteina din organism ce contribuie la elasticitatea pielii).
Cand pielea incepe sa se vindece dupa tratamentul cu laser, un strat de piele noua iese la iveala, piele ce va fi mai fina, mai elastica si mai ferma.
Beneficiile tratamentelor cu laser CO2
Laserele CO2, in special cele ablative, pot ajuta la tratarea mai multor probleme ale pielii, cum ar fi:
- ridurile fine sau moderate;
- petele provocate de expunerea indelungata la soare;
- cicatricile acneice;
- cicatricile ramase in urma varicelei;
- nuanta neuniforma a pielii;
- petele hepatice;
- keratoza actinica;
- keratoza seboreica;
- papiloamele;
- nevii dermici;
- condiloamele acuminate;
- verucile plane / verucile vulgare.
De asemenea, s-a constatat ca laserele CO2 fractionate pot oferi rezultate pozitive la pacientii cu cicatrici post-arsuri.
Efecte secundare ale tratamentelor cu laser CO2
In urma unui tratament cu laser CO2, pot aparea unele efecte secundare, cum ar fi:
- roseata;
- peeling al pielii;
- intarziere a vindecarilor ranilor;
- infectii;
- milia.
Aceste efecte secundare sunt rare, iar atunci cand apar, se rezolva in cateva zile sau saptamani.
Recuperarea in urma unui tratament cu laser CO2
Pielea are nevoie, de obicei, de 2-4 saptamani pentru a se vindeca in totalitate dupa ce a fost supusa unui tratament cu laser CO2 (unii pacienti se pot vindeca si mai repede, mai ales daca si-au tratat o zona mai mica). Dupa circa 2 saptamani, pielea noua incepe sa iasa la iveala. In tot acest timp, trebuie evitata expunerea la soare si neaparat trebuie aplicata crema cu factor de protectie 50.
Se recomanda, de asemenea, ca in urma tratamentului sa se foloseasca produse de curatare si de hidratare. Iar daca edemul facial din primele 24-48 de ore pare prea mare, se pot utiliza comprese reci.
Poti afla mai multe detalii despre laserele CO2 in blogul specialistilor de la Centrul Misca