Ce trebuie sa stii despre filamentele PET pentru printare 3D?

Printarea 3D este o activitate distractivă care permite realizarea a numeroase obiecte. În prezent, printarea 3D a devenit foarte accesibilă pentru că imprimantele 3D sunt disponibile la scară largă, atât pentru cei profesioniști, cât și pentru cei pasionați. Există multe tipuri de filamente 3D pentru printarea 3d, iar unul dintre acestea este filamentul PET. Este recomandat să cunoașteți proprietățile și caracteristicile acestor filamente PET pentru printare 3D, astfel încât să vă dați seama mai ușor dacă acestea sunt cele de care aveți nevoie pentru următoarele proiecte de imprimare 3D. Filamentul PET are aceeași rezistență ca filamentul ABS pentru imprimante 3D, dar este la fel de ușor de utilizat precum filamentul PLA. Este rezistent la apă și sigur de folosit pentru alimente.

Ce sunt filamentele PET?

PET este un material comun folosit pentru fabricarea sticlelor din plastic. În starea sa originală, PET este un material incolor, curat. Cu toate acestea, atunci când este încălzit sau răcit, transparența sa se modifică.

Când materialul este răcit încet după ce este folosit pentru imprimarea 3D, el va avea o structură mai cristalină. PET este un material dur și rezistent la șocuri. Este ideal pentru realizarea multor obiecte cu greutate mică.

PET are și câteva versiuni diferite, precum PETG și PETT. Filamentele PET sunt termoplastice transparente și pot fi folosite pentru obiecte alimentare. PET este, de asemenea, ideal pentru realizarea anumitor recipiente pentru alimente sau pentru alte proiecte 3D ce presupun intrarea în contact cu alimentele.

Avantajele filamentelor PET pentru imprimare 3D

  • Nu sunt toxice;
  • Sunt rezistente la apă;
  • Au  un aspect asemănător sticlei;
  • Nu produc miros sau fum în timpul imprimării.

Puncte slabe filamente PET pentru imprimare 3D:

  • Pot avea nevoie de unele ajustări pentru identificarea temperaturii ideale de imprimare;
  • Oferă o gamă largă de temperaturi de imprimare;
  • Imprimarea poate fi lentă.

Temperatura filamentelor PET

În general, filamentele PET sunt ușor de utilizat pentru imprimarea 3D. Intervalul de temperatură pentru extruderul PET este destul de larg – de la 160 grade Celsius, până la 210 grade Celsius. Cu toate acestea, materialul trebuie depozitat într-un recipient sigilat, așezat într-o zonă uscată, așa încât să nu absoarbă apa din aerul din jurul său, pentru că acest lucru va afecta calitatea rezultatului final.

Aplicații ale filamentelor PET

Plasticul de tip PET poate fi testat și folosit în aplicații pentru acasă ori pentru birou. Este rezistent la apă și sigur pentru alimente. Se poate utiliza pentru a realiza cutii, sticle, vaze și alte tipuri de recipiente. Când folosiți aceste filamente PET cu imprimantele 3D, este indicat să utilizați o duză cu diametru mai mare.

După ce veți încerca să printați 3D cu filamente PET, veți vedea că acest lucru este foarte simplu și nu veți întâmpina probleme cu deformarea indiferent de imprimantele 3D folosite (inclusiv imprimante 3D Craftbot, Ultimaker).