Ce nu trebuie să lipsească din camera copilului pentru a-l susține să învețe?

Când vine vorba de amenajarea camerei copilului, mai ales atunci când acesta este deja foarte implicat în procesul de învățare, funcționalitatea spațiului este principala prioritate. Un spațiu funcțional este un spațiu eficient, capabil să susțină productivitatea și capacitatea de concentrare.

Cum amenajăm zona de studiu a copilului?

Dacă micuțul are o rutină de studiu specială, puteți amenaja o zonă care să corespundă cu activitățile în care se implică zi de zi. Asta poate însemna o măsuță și un scaun care îi pot fi de folos pentru activitățile creative în care se implică sau o zonă de lectură prevăzută cu un fotoliu confortabil, o măsuță și un lampadar. Dacă copilul merge deja la grădiniță sau la școală, s-ar putea să îi fie de folos un birou eficient, cu rafturi unde să își depoziteze rechizitele, cu un calculator și cu alte accesorii de care are nevoie, inclusiv creioane, caiete, foi albe și colorate, lipici și alte consumabile pe care vi le pot recomanda cadrele didactice. Chiar dacă micuțul merge la grădiniță, tot va avea nevoie de consumabile de bază, care îl vor pregăti pentru scrierea de mână pe care o va învăța la clasa I. 

Cum organizăm rechizitele copilului?

Părinții sunt încurajați să încerce să organizeze rechizitele copilului și să expună acele lucrări de care micuțul este cel mai mândru. Poate că nu v-ați gândit la asta, însă cei mici sunt foarte mulțumiți când își văd munca pe care au depus-o, în afară de faptul că simt o responsabilitate și mai sporită. Asta poate însemna ca cel mic să aibă la îndemâna sa cutii în care ați depozitat toate lucrările sale, cum ar fi cutii cu lucrări de la grădiniță grupa mică, cutii cu lucrări de la grădiniță grupa mare, cutii cu proiectele sale artistice, și așa mai departe. Folosiți markere colorate pentru a eticheta toate lucrările sale și pentru a facilita găsirea rapidă a lucrărilor necesare. Desigur, asta înseamnă foarte multe lucrări de care va trebui să vă ocupați și să le organizați corespunzător, dar este și o ocazie de a vă învăța copilul să își organizeze singur lucrările și munca pe care a depus-o de-a lungul timpului. Nu uitați că cel puțin în primele 4 clase primare, copiii au nevoie în fiecare an de lucrările pe care le-au realizat în anii anteriori, deci îi va prinde bine copilului să știe cum să își organizeze singur munca. 

Cum decorăm zona de studiu a copilului?


Cea mai simplă metodă prin care puteți decora zona de studiu a copilului constă în achiziționarea unui avizier sau a unei table magnetice pe care să prindeți câteva dintre lucrările preferate ale copilului. Folosiți pixuri cu gel pentru a nota diverse mențiuni pe lucrări, cum ar fi data, anul sau impresiile profesorilor. Sigur, lucrările sale preferate vor fi altele de la o săptămâna la alta, așa că va trebui să țineți pasul cu el. Toată această organizare și depozitare pot părea un efort destul de considerabil pentru părinții care și așa au un program deosebit de încărcat, dar nu uitați că acest efort pe care îl depuneți este cel care vă stimulează copilul să fie și mai responsabil în ceea ce privește propriul său proces de învățare.