Ce este tiroida Hashimoto? Tiroida Hashimoto este o tulburare autoimună care poate provoca hipotiroidism sau tiroida hipoactivă. Rareori, boala poate provoca hipertiroidism sau tiroidă hiperactivă. Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, în partea din față a gâtului. La persoanele cu boala Hashimoto: • sistemul imunitar produce anticorpi care atacă glanda tiroidă; • un număr mare de globule albe din sânge, care fac parte din sistemul imunitar, se acumulează în tiroida; • tiroida este deteriorată și nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni.
Hormonii tiroidieni controlează modul în care corpul tău folosește energia, astfel încât aceștia afectează aproape fiecare organ din corpul tău, chiar și modul în care bate inima.
Cine este expus riscului de tiroidă Hashimoto?
Lucrurile care vă pot predispune la tiroidă Hashimoto sunt:
- A fi femeie.
Femeile au de aproximativ 7 ori mai multe șanse de a face boala. Tiroida Hashimoto debutează uneori în timpul sarcinii.
- Vârsta mijlocie.
Cele mai multe cazuri apar între 40 și 60 de ani. Cu toate acestea, s-au întâlnit cazuri și la tineri.
Boala tinde să apară în familii. Dar nu a fost găsită nicio genă care să o poarte.
- Boală autoimună.
Aceste probleme de sănătate cresc riscul unei persoane. Câteva exemple sunt artrita reumatoidă și diabetul de tip 1. Dacă aveți acest tip de tiroidă, vă expuneți la un risc mai mare pentru alte boli autoimune.
Ce cauzează tiroida Hashimoto?
Cercetătorii nu știu de ce unii oameni dezvoltă boala Hashimoto, dar un istoric familial de boală tiroidiană este frecvent. Mai mulți factori pot juca un rol, inclusiv:
- Genele;
- Virusuri, cum ar fi hepatita C.
Care sunt simptomele bolii Hashimoto?
Mulți oameni cu tiroidă Hashimoto nu au simptome la început. Pe măsură ce boala progresează, este posibil să își facă apariția unul sau mai multe simptome:
- Oboseală
- Creștere în greutate
- Dificultăți de a tolera frigul
- Dureri articulare și musculare
- Constipație
- Piele uscată sau păr uscat și subțire
- Perioade menstruale grele sau neregulate sau probleme de fertilitate
- Ritm cardiac încetinit
Cum afectează alimentația, dieta și nutriția tiroida Hashimoto?
Tiroida folosește iodul, un mineral din unele alimente, pentru a produce hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, dacă aveți boala Hashimoto sau alte tipuri de tulburări autoimune ale tiroidei, este posibil să fiți sensibil la efectele secundare nocive ale iodului.
Consumul de alimente care conțin cantități mari de iod – cum ar fi alge, dulse sau alte tipuri de alge marine și anumite medicamente bogate în iod – poate provoca hipotiroidism sau agravarea acesteia. Luarea suplimentelor de iod poate avea același efect.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre:
- ce alimente și băuturi să limitați sau să evitați
- dacă să luați suplimente de iod sau nu
- orice sirop de tuse pe care îl luați și care poate conține iod
Cu toate acestea, dacă sunteți însărcinată, trebuie să luați suficient iod, deoarece copilul primește iod din dieta dumneavoastră. Prea mult iod poate provoca și probleme, cum ar fi gușa la bebeluș. Dacă sunteți însărcinată, discutați cu medicul dumneavoastră despre cât iod aveți nevoie.
Puncte cheie despre tiroida Hashimoto
- Tiroida Hashimoto poate face ca tiroida să nu producă suficient hormon tiroidian.
- Este o boală autoimună. Apare atunci când corpul produce anticorpi care atacă celulele din tiroidă.
- Simptomele pot include: o glandă tiroidă mărită (gușă), oboseală, creștere în greutate și slăbiciune musculară.
- Nu aveți nevoie de tratament dacă nivelul hormonilor tiroidieni este normal. Dacă aveți o tiroidă subactivă, medicamentele vă pot ajuta.