Ce este analiza VSH și când este recomandată

Analizele de sânge sunt frecvent utilizate de medici pentru a evalua starea de sănătate a unui pacient, a stabili un diagnostic și un plan de tratament. Unul dintre cele mai importante teste de acest tip este analiza VSH. În acest articol îți vom explica ce presupune această analiză, când este necesară și de ce.

Ce este analiza VSH?

Analiza VSH, viteza de sedimentare a hematiilor sau rata de sedimentare a eritrocitelor sunt denumiri folosite pentru a desemna un test de laborator cu ajutorul căruia se pot evidenția eventualele inflamații din organism. Analiza propriu-zisă presupune măsurarea vitezei cu care eritrocitele sau globulele roșii dintr-o probă de sânge venos anticoagulat se depun pe fundul tubului de testare sau cât de repede de depun acestea pe fundul recipientului respectiv în decurs de o oră. 

Inflamația reprezintă răspunsul sistemului imunitar la leziuni, infecții și unele afecțiuni, inclusiv cele autoimune. În cazul în care există un astfel de răspuns inflamator, globulele roșii din sânge, care, în mod normal, au o viteză de sedimentare destul de lentă, se unesc pentru a forma aglomerări de celule. În mod evident, acestea sunt mai grele decât celulele individuale și se vor depune mai repede pe fundul tubului de testare. Cu cât hematiile se sedimentează mai repede, cu atât mai accentuat este răspunsul inflamator al organismului.

Nu este necesară o pregătire specială înainte de efectuarea acestei analize, însă, dacă ea se face odată cu alte teste de sânge, în funcție de care sunt acestea, ți s-ar putea cere să nu mănânci sau să bei nimic cu cel puțin câteva ore înainte.

Care sunt indicațiile pentru efectuarea acestei analize?

De una singura, analiza VSH nu este suficientă pentru a stabili cauza inflamației. Permite însă confirmarea existenței acestei inflamații la nivelul organismului și, în combinație cu alte analize, ajută la stabilirea unui diagnostic. Medicul tău ți-ar putea recomanda efectuarea acestei analize dacă prezinți simptome precum: dureri de cap, febră inexplicabilă, pierdere în greutate, înțepenirea articulațiilor, dureri de gât ori de umăr, pierderea apetitului și anemie. 

Există multe afecțiuni care pot provoca astfel de simptome și declanșa un răspuns inflamator în organism. Printre ele se numără: artrita reumatoidă, vasculita, infecțiile, boala inflamatorie intestinală, arterita cu celule gigante și polimialgia reumatică. 

După cum menționam mai sus, nu se poate stabili neapărat un diagnostic pe baza rezultatelor analizelor VSH, dar totuși reprezintă un instrument util în acest proces de identificare a cauzei inflamației. De asemenea, ea mai poate fi folosită pentru e evalua severitatea răspunsului inflamator, pentru a monitoriza o afecțiune deja existentă ori pentru a evalua eficacitatea unui tratament.

Cum pot fi interpretate rezultatele obținute prin analiza VSH?

Valorile crescute ale VSH pot fi un semn al existenței unei afecțiuni precum cele menționate mai sus, dar și a bolilor renale sau autoimune, a anumitor tipuri de cancer ori a unor boli cardiace. Valorile scăzute, pe de altă parte, pot indica o tulburare de sânge, insuficiență cardiacă sau anumite probleme ale ficatului și rinichilor. 

Trebuie însă menționat faptul că rezultatele anormale nu înseamnă întotdeauna că există o problemă, o afecțiune pentru tratarea căreia trebuie să se intervină. Anumiți factori, printre care și sarcina, ciclul menstrual, înaintarea în vârstă, obezitatea, consumul regulat de alcool și efortul fizic pot influența rezultatele analizei VSH. Același lucru se poate întâmpla și din cauza anumitor medicamente sau suplimente alimentare.

Analiza VSH nu reprezintă o metodă de diagnostic de sine stătătoare, dar poate ajuta la depistarea unei afecțiuni inflamatorii și la monitorizarea progresului și tratamentului lor. Este considerată una dintre cele mai importante analize hematologice de rutină, una care permite depistarea semnelor a diverse afecțiuni și diagnosticarea și tratarea la timp a acestora.