Bradul de Craciun, natural sau artificial?

Intrebarea daca este mai bine sa alegeti un brad natural sau unul artificial reapare odata cu sosirea sarbatorilor de Craciun. Decizia depinde de aspectele decorative, economice si de mediu. Acest articol detaliaza factorii care sunt luati in considerare la alegerea bradului de Craciun, de ce alegerea exemplarelor naturale este mai durabila si o a treia posibilitate, cea a arborilor artizanali si alternativi.

Ce trebuie sa retii atunci cand alegi bradul de Craciun

In fiecare an, cand soseste sezonul de Craciun, multi au intrebarea: ce este mai bine sa decorati casa, un brad natural sau unul artificial? Exista mai multi factori implicati in decizie, de la cei economici la cei legati de confortul si grija pentru mediu. Dar, fara indoiala, interesul de a face bradul o piesa fundamentala in decorarea Craciunului joaca un rol determinant sau, daca se doreste, doar ca o completare. Fiecare tip de brad de Craciun are avantajele sale, iar tu trebuie sa le intelegi pentru a alege corect. Poti vedea pe BraziCraciun.net ca exista foarte multe modele de brazi artificiali pe piata.

Atunci cand cumparati pomi naturali pentru decoratiuni de Craciun, trebuie sa va asigurati ca provin din plantatii controlate

Copacii naturali, in general, sunt putin mai scumpi decat cei artificiali, dar diferentele nu sunt atat de mari. Pentru a mentiona un caz, copiile vandute au preturi de la 20 de euro pe unitate, cu transport gratuit in oras). Acesti copaci mai ieftini sunt cei din specia Picea abies, de pana la 1,25 metri inaltime.

La celalalt capat sunt cele de tipul Abies masjoanis si Abies nordmanniana, inalti intre 3 si 3,5 metri, al caror cost se ridica si la 200 de euro. Desigur, un brad de aceste dimensiuni este rezervat caselor cu gradina sau alt spatiu unde pot fi plasati. Exemplarele din aceste specii de pana la 1,25 metri costa aproximativ 36 de euro pe unitate.

Si asta nu inseamna sa socotesti luminile si ornamentele. Daca nu doriti un brad natural, pentru mai putin de 10 euro puteti gasi copaci artificiali, chiar impodobiti.

In ceea ce priveste problema ingrijirii ecologiei, au existat intotdeauna pozitii contradictorii. S-a spus ca utilizarea brazilor naturali ca decoratiuni de Craciun a mers impotriva mediului. Principalul argument a fost ca, in acest fel, padurile naturale au fost deteriorate, deoarece specimenele au fost taiate si apoi aruncate. Posibilitatea de a le putea refolosi pe cele artificiale timp de mai multi ani a fost, de asemenea, laudata.

Aceasta discutie de astazi pare sa se termine. Specialistii nu se indoiesc de faptul ca arborii naturali pot fi si durabili ca si cei artificiali, desi oamenii prefera a doua optiune. Motivele sunt mai multe. Cele mai puternice sunt enumerate mai jos:

Exista plantatii controlate special destinate Craciunului. Padurile sau zonele naturale nu sunt deteriorate. Atunci cand sunt aruncati, arborii naturali nu polueaza si pot fi, de asemenea, utilizati pentru compost

Productia de specimene naturale are multiple beneficii de mediu: absorb dioxidul de carbon, principalul gaz responsabil de efectul de sera, produc oxigen, imbunatatesc stabilitatea solului, genereaza ecosisteme in care traiesc alte specii si chiar sporesc aspectul estetic al peisajului., adesea pe terenuri unde alte specii nu pot fi plantate.