Pentru firmele care activeaza pe piata din Romania exista o multime de reguli si obligatii care trebuie respectate. Exista obligatii care trebuie respectate in permanenta, precum inregistrarea tranzactiilor si pastrarea evidentelor contabile, precum si obligatii care se manifesta periodic. Din categoria obligatiilor periodice face parte si realizarea unui audit energetic industrial.
Acesta reprezinta o analiza foarte importanta, care este obligatorie doar pentru anumite companii si pe care o pun in practica doar profesionistii autorizati in domeniu. In acest articol, vei descoperi care este originea conceptului de audit energetic, cand a aparut si cand a devenit obligatoriu in Romania.
Totodata, vei putea afla si cine te poate ajuta cu desfasurarea lui, astfel incat sa scapi rapid si sigur de grija acestuia.
Audit energetic industrial – istoric si obligativitate
Conceptul de audit energetic industrial reprezinta un proces amplu de evaluare a modului in care energia este consumata in cadrul unei companii. In baza procesului se doreste identificarea modalitatilor prin care poate fi imbunatatita eficienta energetica si implicit, pot fi reduse costurile cu energia.
Istoria auditului energetic a inceput in Statele Unite ale Americii, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Atunci, americanii cautau metode prin care sa isi imbunatateasca modul in care gestionau resursele energetice in timpul efortului de razboi. In timp, conceptul s-a extins, deoarece a evoluat preocuparea oamenilor fata de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si conservarea resurselor de energie. In Romania, auditul energetic industrial a devenit obligatoriu in 2014, la nivel de legislatie nationala.
Concret, legea 121 din 2014 transpunea in legislatia romaneasca Directiva Uniunii Europene 2012/27. Conform legii, intreprinderile de dimensiuni medii si mari cu un consum mai mare de 1000 de tone echivalent petrol pe an sunt obligate sa desfasoare, o data la fiecare patru ani, un audit de acest fel, pentru a identifica masurile de eficienta energetica pe care le-ar putea implementa in vederea reducerii consumului.
Cine te poate ajuta cu un audit energetic industrial
Auditul ofera beneficii atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru companii. Astfel, este in interesul tuturor ca el sa fie desfasurat. Conform legislatiei din Romania, dezvoltarea unui audit energetic industrial este o responsabilitate care le revine companiilor, insa care poate fi pusa in practica doar de catre auditori acreditati de catre ANRE (Agentia Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei). Poate fi vorba despre persoane fizice sau persoane juridice care detin o astfel de acreditare.
Este recomandat sa apelezi la un auditor experimentat, iar compania Elsaco reprezinta solutia perfecta pentru tine. Cu o vasta experienta pe piata din Romania, auditorul te ajuta sa finalizezi rapid procesul de audit si sa iti indeplinesti toate obligatiile legale. In plus, beneficiezi de recomandari care te vor ajuta sa obtii o imbunatatire a eficientei afacerii tale, in materie de gestionare a resurselor energetice.
In concluzie, alege sa respecti legea si sa desfasori si tu un audit energetic industrial pentru firma ta, in conformitate cu prevederile stabilite prin legea 121 din 2014. Auditul te ajuta nu doar sa te asiguri ca respecti reglementarile din legislatie, ci si sa ai o firma mai profitabila, pe termen scurt, mediu si lung! (P)