
Devenit popular în anii ’80, stilul shabby chic are la bază două elemente extrem de importante în procesul de amenajare: eleganța și funcționalitatea. Practic, este o variantă care îmbină particularități de la mai multe stiluri de amenajare. Tocmai de aceea, are cel ceva unic, ușor extravagant, care va reuși să atragă toate privirile.
Așadar, dacă îți dorești să te bucuri de un proiect casă inedit, poți opta cu încredere pentru stilul shabby chic. Însă, e important să adaugi cu atenție elementele caracteristice unui asemenea design:
· Imprimeuri florale – Atât pentru draperii și lenjerii de pat, cât și pentru diverse decorațiuni. Optează pentru nuanțele neutre de pal, bej, crem sau roz pentru a nu da senzația de prea plin.
· Obiecte de mobilier cu aspect uzat – Caracteristice în principal stilului rustic, care pune accent pe simplitatea în forma ei brută. Însă, mobilierul nefinisat poate fi integrat cu ușurință și într-o locuință aranjată shabby chic. Alege o măsuță de cafea și scaune în același ton și adaugă-le pe terasă. Asigură-te însă că sunt suficient de spațioase pentru a-ți permite să te bucuri de seri relaxante alături de cei dragi.
· Candelabre spectaculoase – Da, ai citit bine. Asemenea obiecte de iluminat nu sunt reprezentative doar pentru stilul clasic. Poți opta pentru integrarea lor atât în living, cât și în dormitor. Adaugă o pată de culoare întregului design și alege alternativele strălucitoare, care ies în evidență prin finisajele delicate și formele extravagante.
· Materiale naturale – Fie că e vorba de alegerea patului sau a canapelei din living, trebuie să te orientezi doar către opțiunile naturale. Mobilierul din lemnul masiv, draperiile din satin sau lenjeriile de pat din mătase se numără printre cele mai apreciate variante.
· Fotolii confortabile – Opțiunile care prezintă perne pufoase pentru șezut îți vor oferi mai mult ca sigur confortul de care ai nevoie. De asemenea, vor conferi atmosferei o notă caldă, familiară. Ai grijă totuși să alegi cu atenție pernele decorative. Nu încerca să le asortezi cu draperiile, covorul sau celelalte obiecte de mobilier. Farmecul stilului shabby chic rezidă tocmai în faptul că elementele nu se îmbină pentru a forma un tot unitar perfect. Fiecare prezintă caracteristici speciale, care ies în evidență fie prin unicitate, fie prin simplitate.
· Lumina ușor difuză – Spre deosebire de stilul scandinav, în care predomină minimalismul, cel shabby chic este bogat în decorațiuni. Draperiile voluminoase, cu imprimeuri care mai de care mai spectaculoase, nu vor face altceva decât să reducă din intensitatea luminii naturale.
· Margini rotunde – Fie că este vorba de măsuțe pentru cafea, blaturi de bucătărie sau mânere pentru fotolii.
· Ornamente vintage – Când vine vorba de alegerea decoratiunilor vintage pentru proiecte casă, lasă-ți imaginația să lucreze. Ai la dispoziție variante diverse: telefoane vechi, vaze lucrate manual, paharele din cristal sau vesela din porțelan.
Shabby Chic este fără îndoială un stil unic, care iese în evidență prin elementele aparent simple, dar care oferă un suflu elegant locuinței. Obiectele de mobilier cu aspect uzat, decorațiunile vintage, imprimeurile florale și materialele naturale se numără printre cele mai importante caracteristici ale unui asemenea mod de amenajare.
Îmbină utilul cu plăcutul și alege cu încredere Shabby Chic!
