
Daca esti manager al unei companii care trece printr-o perioada dificila din punct de vedere economic si vrei sa afli mai multe despre serviciul de factoring al firmei Omnicredit, vezi mai multe detalii aici. Avem toate informatiile de care ai nevoie pentru a fi la curent cu ceea ce inseamna serviciul acesta, unul destul de nou in Romania, dar care este foarte popular in randul firmelor din strainatate.
De ce? Haideti sa aflam mai multe impreuna! Factoring-ul este o forma de finantare pentru orice tip de firma, care ajuta companiile cu probleme de flux financiar sa achite lipsa temporara de lichiditati si sa accelereze incasarile din partea furnizorilor.
In ceea ce priveste partile care iau parte intr-un contract de factoring, acestea sunt reprezentate de aderent, adica de catre societatea comerciala si de catre debitor, adica clientul sau furnizorul, precum si de factor, insemnand institutia bancara.
Un aspect deosebit de important despre care trebuie sa tinem cont inca de la inceputul discutiei noastre si despre care poti sa vezi mai multe la Omnicredit, este cel legat de faptul ca factoring-ul este similar cu realizarea unui credit, ci reprezinta o facilitate de finantare prin intermediul careia poti sa achiti anumite datorii sau dari, accelerand procesul de obtinere a incasarilor din partea furnizorilor. Intr-un limbaj mai accesibil, firma pe care o administrezi primeste banii pe care trebuie sa ii incaseze de furnizori in schimbul unui procent din suma totala sau al unui comision. Ulterior, banca recupereaza banii din partea furnizorului, iar ambele parti au de castigat. Mai mult decat atat, este foarte important de mentionat despre serviciul de factoring ca acesta nu influenteaza gradul de indatorare al companiei.
In plus, in comparatie cu ceea ce stim despre imprumuturile clasice, finantarea se face doar pe baza cesiunii creantelor provenite din relatiile comerciale, fara garantii materiale. Banca nu realizeaza niciun fel de evaluare si nu este necesara asigurarea sau ipotecarea bunurilor si imobilelor.
Cum functioneaza factoring-ul?
Gasesti toate detaliile aici despre tot ceeea ce trebuie sa stii despre procesul de finantare prin factoring. Cert este ca aderentul, insemnand societatea comerciala cu care colaborati semneaza un acord cu factorul, prin intermediul caruia factorul gestioneaza registrul de vanzari pentru o perioada fixa.
Ulterior, in momentul in care debitorul achita suma necesara, factorul colecteaza datoria si pune la dispozitia aderentului soldul, minus comisioanele stabilite in contract (de regula, un anumit procent din valoarea facturii). Cu toate acestea, principalul avantaj al factoringului este reprezentat de faptul ca factorul poate debloca facturi neplatite si colecta creante, astfel incat afacerea ta sa primeasca necesare la momentul potrivit. Cu alte cuvinte, contra unei taxe, banca ia riscul de neplata al clientilor, eficientizeaza incasarile si face mult mai usoara gestionarea fluxului de numerar pentru compania/firma ta.
Tipuri de factoring
- Factoring-ul cu regres. Este o forma de factoring care ii permite institutiei financiare sa obtina sumele neincasate de la aderent, prin exercitarea dreptului de regres, in situatia in care debitorul, din diverse motive, nu a platit creantele.
- Factoring-ul fara regres. Banca preia administrarea si adunarea creantelor pana cand are loc incasarea acestora de la debitor. In situatia in care debitorul refuza acest lucru, la scadenta, banca nu mai poate apela la firma pentru recuperarea datoriilor, dintr-un motiv usor de inteles, pentru ca nu va avea drept de regres asupra acesteia.
Despre Omnicredit oricine ar trebui sa stie ca reprezinta prima platforma de microfinantare din tara noastra care ofera servicii de finantare avantajoase pentru clienti din nenumarate industrii. Specialistii ce dispun de o bogata experienta in domeniu, de peste 15 ani si sunt capabili sa vina cu cele mai inspirate solutii.