audit energetic industrial

Afla daca afacerea ta este obligata sa realizeze un audit energetic industrial

Conform legii 121 din 2014, toti operatorii economici (cu exceptia IMM-urilor) care consuma peste 1000 tone echivalent petrol anual sunt obligati sa realizeze un audit energetic industrial o data la 4 ani. Acest audit are scopul final de a creste eficienta energetica a operatorului respectiv si de a imbunatati, per total, modul in care afacerile tarii folosesc energia electrica.

Totusi, aceasta este doar o parte a povestii. De exemplu, esti obligat sa faci un astfel de audit daca afacerea ta consuma sub limita mentionata? Cum afli cat anume consumi? Iti poti alege singur firma care sa realizeze auditul? Continua sa citesti daca vrei sa afli raspunsurile la aceste intrebari!

Cum afli cat consumi anual?

Pentru a afla daca esti obligat sa realizezi un audit energetic industrial trebuie sa efectuezi, evident, un audit. Nu poti scapa de acesta, conform legii in vigoare. Mai apoi, nu poti scapa de acesta nici daca auditul efectuat arata faptul ca afacerea ta consuma sub 1000 tone echivalent petrol anual. De ce?

Pentru ca oricum vei fi nevoit sa faci un astfel de audit o data la 4 ani (decat daca nu administrezi un IMM). Pe scurt, daca esti operator economic, indiferent de marimea afacerii, trebuie sa efectuezi un audit la 4 ani.

O diferenta ar aparea atunci cand consumi peste limita mentionata, ai realizat deja un audit, ai implementat o serie de masuri pentru imbunatatirea eficientei energetice si vrei sa realizezi un alt audit in afara perioade de 4 ani.

Cum trebuie realizat auditul?

Aici exista, din nou, doua situatii care ghideaza modul in care este efectuat un audit energetic industrial. Anume, se ia in considerare daca afacerea depaseste sau nu limita de 1000 tone echivalent petrol.

  • Afacerile care consuma peste 1000 tep au obligatia de a efectua un audit bazat pe un contur de consum energetic care sa reprezinte cel putin 50% din consumul total al operatorului respectiv;
  • Afacerile care consuma sub 1000 tep au aceeasi obligatie, dara fara a le fi impus un anumit procentaj cand vine vorba de conturul de consum energetic;
  • In ambele cazuri, auditul energetic trebuie realizat de o persoana fizica sau juridica care este autorizata conform legii si care are drept scop profesional stabilirea si aplicarea masurilor de imbunatatire a eficientei energetice a operatorilor economici care beneficiaza de serviciile lor.

Ce mai implica un audit energetic industrial?

In cazul afacerilor ce consuma peste 1000 tep, odata cu realizarea auditului, acestia mai trebuie si sa intocmeasca un plan de imbunatatire a eficientei energetice bazat pe masuri pe termen scurt, mediu si lung si sa numeasca un manager energetic atestat sau sa incheie un contract cu o persoana fizica atestata in domeniu.

Acesta din urma are rolul de a garanta respectarea prevederilor planului de imbunatatire.

Poti alege personal firma care se va ocupa de audit si/sau de managementul energetic?

Din fericire pentru toti operatorii economici, raspunsul este da. Ai dreptul de a alege o firma anume, atestata in domeniul energetic in vederea realizarii unui audit energetic industrial si nu numai.

Desigur, in aces caz se recomanda firmele cu vechime si renume, precum Elsaco – cu peste 20 de ani de experienta in domeniul energetic, acestia iti vor pune afacerea pe drumul sigur spre eficienta energetica!