Activități în grădină pentru luna septembrie și păreri Grădinamax de la specialiști

Pe parcursul unui an, grădina noastră trece prin multiple etape. Luna septembrie înseamnă temperaturi ceva mai scăzute, mai puțin soare și precipitații mai bogate. Ce putem face la începutul toamnei în grădină? S-a terminat sezonul de grădinărit? Veți afla mai jos ce lucrări se pretează pentru luna septembrie, precum și câteva păreri Grădinamax de la specialiști.

Treaba încă nu este gata!

Deși ploile sunt mai frecvente în septembrie și nu ne mai petrecem atât de mult timp afară, sezonul de grădinărit încă nu e gata. Mai este destulă treabă de făcut, deși mai suntem împiedicați și de vreme ocazional. E adevărat că vremea se răcorește, dar asta nu înseamnă că se face frig. Plantele sunt încă active și productive, în funcție de soi.

Dacă ai plantat floarea soarelui, cârciumăreasă, aster, iarbă grasă și alte plante care înfloresc târziu, acum este timpul lor. Deci, începutul toamnei nu înseamnă că nu te vei putea bucura de culoare în grădină. În cazul în care nu ai astfel de flori în grădină, poți planifica să le adaugi pentru sezonul următor. La Grădinamax găsești o gamă largă de plante pentru toate etapele grădinii. Iar părerile Grădinamax de la specialiști sunt unele pozitive, din moment ce este recomandat să ai plante se înfloresc în perioade diferite. Astfel, grădina va arăta spectaculos indiferent de lună.

Lucrări de îngrijire

Încă trebuie să te ocupi de îndepărtarea buruienilor. Ai grijă să fii consecvent(ă) la acest capitol, pentru că altfel vor ajungă să producă semințe și se vor înmulți anul viitor. Ar trebui să petreci cam 1-2 ore pe săptămână smulgând buruieni, împiedicându-le astfel să se dezvolte excesiv. De asemenea, vei preveni apariția bolilor la plante pentru la anul.

Septembrie este luna în care oprești tăierile și fertilizările. Aceste două operațiuni vor duce la noi creșteri, ce nu vor rezista de îndată ce se va instala sezonul rece. De aceea este bine să te oprești aici, reluându-le la anul, când vremea va deveni prielnică.

Pregătește plantele pentru a fi mutate la interior. Dacă ai specii de plante ce nu vor rezista afară la iarnă, este timpul să le aduci încet la interior. Scoate-le din grădină și mută-le în ghivece, dacă e cazul. Astfel, îți va fi mai ușor să le aduci la adăpost. Doar ai grijă să le pui la lumină și să le inspectezi cu atenție de dăunători. Se mai întâmpla ca omizi și alte insecte să își ducă zilele pe frunzele plantelor tale.

Dacă îți dorești ca anumite plante anuale să facă semințe, nu le mai tăia florile. Astfel, vor produce semințe care vor cădea pe pământ, ceea ce le va asigura apariția la anul, fără a mai fi nevoie să faci tu însămânțare.

În cazul în care ai în grădină echinaceea, varietăți de iarbă decorativă, clematis sau iarbă grasă, nu le tăia. Lasă-le să furnizeze păsărilor hrană și adăpost pe durata lunilor de iarnă. Aceste plante adaugă un plus de interes grădinii pe perioada de iarnă.

Începe să cureți plantele pe măsură ce se usucă. Nu trebuie să smulgi toate plantele odată. Lasă-le în grădină cât vor putea rezista, îndepărtându-le gradual.

Dacă ai crini, iriși, crini de toamnă și alte plante de tufă, acum este momentul propice pentru a despăți tufa. Este o operațiune necesară dacă au crescut prea mult și ocupă în prezent prea mult spațiu. Plantele obținute astfel pot fi relocate în alte părți ale grădinii sau oferite în dar.

Ce facem cu gazonul?

Luna septembrie este ideală pentru a planta semințe de gazon. Dacă ai petice mai golașe de gazon, acum este momentul să le acoperi, cu ajutorul semințelor. De asemenea, este și un moment bun pentru fertilizarea lui. Hrănirea la începutul toamnei este esențială pentru obținerea unui gazon bogat. Iar compostul este cel mai bun în acest caz. Poți începe fertilizarea de la sfârșitul lui august și să continui întreaga lună a lui septembrie.

Grădina încă va arată plină de viață în septembrie, deci nu trebuie să te oprești din a o îngriji. Efortul pe care îl vei depune acum va fi răsplătit anul ce vine, când vei avea o grădină și mai frumoasă. În ceea ce privește părerile despre Grădinamax, începutul toamnei anunță reduceri la o gamă largă de semințe. Ar fi momentul cel mai bun pentru a face aprovizionare pentru la anul, la prețuri mai accesibile.