Fiecare copil are propriul sau ritm în care progresează dar uneori, pentru părinți este destul de dificil să își dea seama dacă ceva nu este în regulă. Unii copii pot începe să vorbească mai târziu iar alții pot să comunice chiar foarte bine de la bun început.
Problemele de comunicare în cazul copiilor nu sunt rare, iar intervenția timpurie este cel mai bun tratament. Este recomandat să te adresezi unuilogoped încă din momentul în care apar primele semne de îngrijorare legat de ritmul normal de dezvoltare al unui copil. Pentru a află dacă este cazul să te îngrijorezi sau nu, există câteva semne după care te poți ghida pentru a putea să îți dai seama dacă să programezi o ședința la un logoped.
Copilul nu interacționează social
În cazul în care copilul nu interacționează cu lumea din jur prin a zâmbi sau să facă unele gesturi atunci când se adresează cineva copilului atunci s-ar putea să fie vorba despre o tulburare de limbaj sau de vorbire. Alte semne de îngrijorare sunt lipsa gânguritului, copilul scoate doar câteva sunete sau gesturi prin care să indice obiectele pe care le dorește sau dacă acesta nu înțelege ce vorbești sau ce îi spun alții.
Copilul face doar câteva gesturi și emite puține sunete
Cei mai mulți copii încep să spună cuvinte simple începând cu vârstă de 1 an. Între un an și jumătate, doi copii încep să spună mai mult de un cuvânt pentru a exprima ceva. Dacă vocabularul copilului este limitat și observi că nu se produce nici o schimbare în ceea ce privește capacitatea lui de vorbire atunci cel mai bine este să te adresezi unui logoped. G[se;ti logopedie la PeopleDevelop.ro.
Copilul nu a început să combine două sau mai multe cuvinte până la vârstă de 2 ani
Necesitatea de a apela la un logoped apare și în acest caz. De obicei, copii încep să combine două sau mai multe cuvinte pentru a face propoziții în jurul vârstei de 18 luni. În cazul în care copilul nu încearcă să formeze propoziții simple între un an și jumătate și trei ani ar trebui să te adresezi unui logoped.
Nu poți înțelege ce îți spune copilul tău
Nu este ceva neobișnuit că un copil să nu vorbească prea coerent, dar adevăratele probleme apar în momentul în care părinții au nevoie de un efort considerabil pentru a descifra ce spune copilul lor. Mai ales dacă acest lucru a fost observat și de prieteni sau de alte persoane cu care interacționează copilul, atunci mai mult că sigur, intervenția unui specialist este cea mai bună soluție în acest sens.
Copilul se chinuie să spună unele cuvinte sau să pronunțe litere
Unele sunete sunt mai greu de pronunțat decât altele iar dacă la vârstă de doi ani și jumătate copilul are încă probleme cu sunetele ușoare sau la 3 – 4 ani nu poate pronunța sunetele mai grele, atunci ar trebui să apelezi neapărat la un specialist.
Consultarea unui logoped poate să fie benefică deoarece acesta poate stabili cu certitudine dacă este vorba despre o simplă întârziere sau dacă există motive reale de îngrijorare.