5 minute pe zi pentru o dicție mai bună

Simți că ești un om bine pregătit și competent în meseria ta.  Ai experiență și îți știi bine domeniul în care lucrezi, indiferent că e vorba despre medicină, arhitectură, avocatură, profesorat, antreprenoriat, economie, marketing și altele.

Totuși, ceva te reține.  De multe ori, probabil, observi că felul în care comunici nu te pune în valoare așa cum ar trebui.  În sinea ta știi că meriți mai multă atenție, mai multă stimă și simți cât de enervant e ca alții să te întrerupă mereu și să facă gălăgie în timp ce le vorbești.  

Dacă ești în acest punct în care știi că ai în tine lucruri valoroase pe care alții nu le văd, atunci s-ar putea să fie nevoie de mai multe îmbunătățiri la vocea ta și felul în care vorbești. E adevărat, contează mult să fii bun în domeniul tău și să-ți faci treaba bine ca să poți reuși. Totuși, din păcate, expertiza tehnică nu mai e suficientă ca să răzbești astăzi.

Trăim într-o lume în care trebuie să ne vindem și să ne facem simțită prezența printre oameni, iar felul în care vorbim poate să facă diferența între o:

  • carieră bună cu satisfacții și una mediocră
  • o situație materială mai bună, sau o viață grea cu prea multe griji
  • vizibilitate sau anonimat
  • dorințe îndeplinite sau doar visuri

Aici, la dicție și la felul în care vorbești, pot să te ajut. Sunt antrenor de voce, dicție și oratorie,  sau Sculptor de Voci, cum mi se mai zice. Am lucrat ca prezentator radio și voiceover la Radio Guerrilla, Radio România Cluj, Napoca FM și Pro TV. Am fost cadru didactic asociat,  dar am muncit și  în publicitate.

De-a lungul timpului am antrenat 1 la 1 peste 250 de persoane să aibă o voce mai puternică și îngrijită. Misiunea mea e să ajut oamenii să strălucească atunci când vorbesc. Am acumulat peste 450 de transmisii live în radio, tv, social media și peste 750 de ore de training ținute pentru public sau în companii.

Nu am miracole, tips and tricks și soluții pe genunchi, dar pot să te antrenez până în acel punct în care să devii un orator rezonabil.  Mai jos sunt câteva reguli „de bun simț” pe care ar trebui să le adoptăm ca să vorbim bine.

Așadar, ce ar trebui să faci ca să ai o voce bună?

  • Hidratează-te. Apa te ajută să ai o voce plină și să nu-ți usuci gâtul, corzile vocale și tot aparatul vorbirii. În plus, hidratarea e bună pentru sănătate și te ajută să te menții sănătos.
  • Curăță limba cu o racletă. În timp, pe limbă se depun mici particule de la mâncare și băutură, iar limba devine încărcată. Folosește racleta specială pentru limbă de fiecare dată când te speli pe dinți  – adică de cel puțin două ori pe zi.
  • exercitii de dictie. Dicția este un mușchi care trebuie antrenat. Doar pentru că vorbești toată ziua nu înseamnă că îți exersezi vocea. Exercițiile de dicție sunt special gândite astfel încât să te provoace. Lucrează la vocea ta cel puțin 5 minute pe zi. Crezi că e mult 5 minute? Poți face exercițiile dimineața la trezire, la volan în drum spre muncă, la duș, deci sigur vei găsi 5 minute pentru ele, dacă este important pentru tine. Găsim timp pentru lucrurile importante pentru noi.
  • Ascultă-ți vocea. Noi nu ne asculăm, de fapt, vocea, aproape niciodată, deși ne auzim vorbind în fiecare zi. Celor mai mulți dintre noi nici nu le place să ne auzim vocea. Așadar,  înregistrează-te cu telefonul în timp ce citești un text. Apoi ascultă-te. Ce reacție ai? Nu-ți place? Înseamnă că e momentul să te apuci de lucru. Îți dau o veste bună aici: nici mie nu mi-a plăcut când mi-am ascultat prima dată vocea înregistrată.
  • Cântă. Atunci când cântăm avem intonație, de aceea cântatul ne ajută să avem o voce mai bună. Din păcate, uităm de intonație deseori atunci când vorbim. Și asta poți face la duș, la volan (sau chiar în autobuz, dacă vrei să fii cu adevărat memorabil. :-))

“Pe mine mă plictisește o voce fadă, o atitudine neîncrezătoare, nesigură și lipsa contactului vizual.” – mi-a spus o cititoare a blogului meu. Atunci când îți lucrezi vocea și dicția, capeți încredere și te prezinți mai bine în ședințe sau în fața unui anumit public în fața căruia înainte credeai că te va înghiți. Cei care lucrează cu mine, fie că e vorba de dictie copii sau adulti, încep cu exerciții de încălzire, apoi se concentrează pe teme clare.  Ei identifică ariile în care trebuie să își dezvolte vocea, sau ce să facă când se blochează și au senzația că au uitat tot ce știu și reușesc să ajungă.

Când vorbești bine atragi mai ușor oameni, oportunități, bani și reputație. Meriți să le ai! E păcat să-i lași pe alții mai slabi s-o ia înainte.

Tu ce ai făcut azi pentru vocea și dicția ta?

Le acorzi 5 minute?