4 sfaturi pentru a scăpa de frica de schimbare

Cu toții iubim siguranța și certitudinea. Pentru unii, această iubire se manifestă prin stabilirea unui program foarte bine pus la punct (de la care nu s-ar abate nici în ruptul capului) pentru fiecare zi în parte. Pentru alții, în schimb, această iubire înseamnă organizarea hainelor din dulap în funcție de culori și a bibliotecii ținând cont de lungimea și lățimea cărților. Cert este că, fie că ne place sau nu, viața înseamnă spontaneitate, înseamnă schimbare constantă, iar noi trebuie să ne adaptăm cât de repede posibil.

Ne e frică de schimbare. Cum trecem peste această fobie?

Găsește confort în necunoscut

Atunci când anxietatea te ia prin surprindere și te trezești într-o situație în care necunoscutul te sperie, concentrează-te pe ceva ce-ți produce siguranță. Ieși pentru câteva secunde din mintea ta și uită-te în jur. Poate vezi un poster al unui film care ți-a plăcut nespus. Sau poate simți un parfum care-ți aduce aminte de fosta ta colegă de bancă din liceu. Poate culoarea perdelelor din încăpere te oripilează. Chiar nu contează, important este să îți îndrepți atenția către ceva palpabil, ceva ce poți analiza și care te poate ajuta să uiți de emoția negativă care te-a învăluit.

Zero așteptări

Ți s-a întâmplat vreodată să-ți faci așteptări și să fii dezamăgit? Cu siguranță. Lucrează cu mintea ta. Pare imposibil să te poți abține din a învârti unele situații pe toate părțile, dar așteptările pe care ni le facem ne pun deseori în situații neplăcute. O abordare realistă ar fi cu mult mai de folos, în special atunci când te confrunți cu o frică acută de schimbare.

Rămâi informat

Dacă rămâi ancorat în realitate poți realiza cu ușurință că multe dintre problemele cu care te confrunți au numeroase soluții. Apare o cheltuială neprevăzută?  Poți apela la un credit IFN, precum cele oferite de creditfix.ro. Acest tip de credit reprezintă o soluție din ce în ce mai populară la noi în țară, în detrimentul unui credit bancar clasic, care de multe ori oferă prea multe bătăi de cap.

Înconjoară-te de oamenii potriviți

Jim Rohn spunea că suntem media celor 5 persoane care ne înconjoară, cu care ne petrecem cel mai mult timp. Oare o fi așa? Preluăm involuntar numeroase obiceiuri de la apropiați, lucru care ar trebui să ne facă ceva mai atenți la modul în care selectăm aceste persoane.

Frica de schimbare poate fi alimentată de o lipsă de validare și de înțelegere, așa că prezența unor oameni de valoare în viața ta s-ar putea chiar să te ajute să treci peste această fobie. După cum spun și celebrele versuri ale cântecului Și ce?, al trupei Voltaj: „Pot să pierd în viață tot/Nu îmi pasă, mă ridic la loc/Și poți să-mi iei ce vrei/Când am lângă mine toți prietenii mei”!

Sursă foto: pexels.com