
Dacă plănuiești să aduci în casă ta o schimbare și în același timp dorești să folosești doar elemente naturale care să exprime calitatea și personalitatea proprie, atunci lemnul este cea mai bună alegere. În special parchetul din lemn poate să joace un rol important în sublinierea calităților stilului de amenajări interioare pentru care să optezi.
Încă din cele mai vechi timpuri, lemnul este utilizat pentru crearea pardoselilor pentru diverse încăperi iar o dată cu trecerea timpului modelele au devenit din ce în ce mai diversificate și reușesc să îndeplinească orice așteptări și cerințe din partea clienților. Și, dacă tot vorbim despre tendințe, cele mai bune pardoseli sunt reprezentate de parchetul din lemn masiv care, pe lângă aspectul estetic deosebit sunt rezistente și durabile. Așadar, dacă ai ales parchetul din lemn pentru a întregi design-ul interior al locuinței tale și să îi oferi un suflu de originalitate, AlmaParchet.ro îți prezintă în continuare trei stiluri de amenajări interioare în care parchetul poate deveni cu ușurință piesă de rezistență.
Clasic
Stilul de amenajări interioare clasic aduce promisiunea unor spații elegante în care confortul este esențial. Recunoști ușor un astfel de design interior deoarece se caracterizează printr-o cromatică de factură calmă, matură, mobilierul este impresionant aranjat simetric într-o configurație perfect echilibrată iar detaliile sofisticate se încadrează perfect în acest decor. Fără să dea impresia unei formalități excesive, camera decorată în stil clasic este primitoare și chiar familiară.
Comparativ cu alte stiluri de amenajări interioare, caracteristicile stilului clasic se remarcă prin linii atent conturate, pereți cu o textură deosebită ce se datorează fie tencuielilor decorative sau tapetului cu model floral, pardoseala este acoperită cu parchet din lemn masiv și covoare mari din lână sau bumbac. La ferestre se regăsesc perdele și draperii realizate din materiale bogate, sofisticate și eventual cu un imprimeu delicat. Mobilierul este și acesta unul clasic, fabricat din lemn de cea mai bună calitate.
Boho
De proveniență din limba franceză, de la cuvântul boheme, stilul boho este unul dintre cele mai complexe și permisive stiluri pe care le poți aborda pentru amenajarea locuinței tale. Culorile vibrante, multitudinea de decorațiuni și combinațiile îndrăznețe sunt doar câteva dintre elementele definitorii care fac că acest stil să vorbească de la sine. Un astfel de design interior nu este complicat de pus în practică deoarece se caracterizează prin multe tipuri de elemente deosebite care se completează armonios și din care rezultă un design vesel și plin de personalitate proprie.
În materie de pardoseli este mai bine să optezi pentru materiale naturale precum parchet din lemn. Pentru decorarea pereților poți folosi multe elemente luminoase inclusiv tablouri, cărți sau fotografii. Adesea, la decorarea interiorului în stil boho pot fi folosite atât materiale simple cât și de lux. O trăsătură distinctivă a stilului boho este dinamismul acestuia. Acest stil poate să fie umplut în permanentă cu noi detalii și poate aduce elemente noi în camere. Inițial, diferite obiecte care par incompatibile, cu o amplasare adecvată formează o imagine integrală a cărei apariție finală este imposibil de prezis. Stilul boho este caracterizat prin diversitate, așadar, este un stil de amenajări interioare care se potrivește mai ales celor care adoră neconventionalul.
Minimalist
Minimalismul este un curent estetic în aparență auster în care accentul este pus pe puritatea formelor și simplitatea liniilor. Acest stil de amenajări interioare a apărut în anii ’60 ca o reacție la surplusul de culoare și detalii caracteristice formelor precedente de artă. În prezent, acest stil nu se aplică doar în design-ul interior sau în modă ci a devenit chiar un stil de viață promovat intens în toată lumea. Minimalismul încurajează oamenii să elimine tot ceea ce este de prisos în viața lor pentru a face loc unor aspecte mult mai importante precum sănătatea, dezvoltare personală, calitatea relațiilor cu cei din jur și responsabilități sociale.
Într-o încăpere decorată în stil minimalist, domină culorile neutre precum gri, bej, negru și cât mai mult alb. Contrastele între deschis și închis sunt, de asemenea potrivite pentru amplificarea senzației de spațiu. Pereții sunt zugrăviți în tonuri cât mai simple sau, eventual, poți crea un perete de accent care să fie vopsit într-o culoare care să spargă monotonia. În ceea ce privește mobilierul, numărul acestora trebuie să fie cât mai redus pentru a se evita aglomerarea. De asemenea, pardoseala potrivită pentru un astfel de stil de amenajări interioare este cea în nuanțe neutre iar printre materialele ideale se află lemnul și piatra. Pentru un aspect frumos și natural cel mai recomandat este parchetul din lemn.