
Bambusul a fost utilizat ca material de construcție timp de mii de ani, fiind o plantă apreciată pentru proprietățile sale. Lamele lemnoase de iarbă pot ajunge la o înălțime de până la 20 de metri și cresc până la un metru pe zi, ceea ce facilitează o producție rapidă. Majoritatea plantațiilor sunt în China, iar bambusul moso este principalul în materie de parchet. Ce avantaje prezintă o astfel de soluție am afilat de la Decolandia.ro, importator de parchet din bambus.
1.Rezistență la umiditate și zgârieturi
Spre deosebire de stejar sau fag, bambusul nu se deteriorează atât de ușor la contactul cu apa. În schimb, acesta poate fi șters cu o lavetă umedă și va păstra aceeași structură. De asemenea, aburul nu reprezintă o problemă, iar instalarea parchetului se va face inclusiv ca podea într-o baie sau bucătărie. Rezistența este una bună inclusiv în cazul zgârieturilor, în special dacă vine vorba de bambus densificat. Prin suprapunere, structura capătă o duritate superioară, care este de până la 3 ori mai mare față de cea a stejarului. Dacă îți dorești mai mult de atât, se poate aplica suplimentar un lac special de protecție.
2.Aspectul extern
Parchetul de bambus este creat printr-un proces unic de producție, în care benzile sunt formate din tulpini, lipite sub o presiune ridicată. Acestea pot fi amplasate pe orizontală sau verticală, formându-se o structură uniformă în ambele cazuri. De cele mai multe ori, parchetul va fi disponibil pe culoarea maro deschis. Totuși, se poate să existe și alte culori, cum ar fi tonuri închise de caramel. Alegerea acestora se va face în funcție de mobilierul din încăpere și de spațiu. Spre exemplu, o nuanță deschisă va crea iluzia de dimensiuni mari. Totuși, modelele densificate pot fi finisate în culori ce imită lemnul de cireș, frasin sau stejar. Parchetul cu aspect real de bambus este cel în care se observă fibrele și nodurile tulpinii în pardoseală. Deși are aspectul estetic plăcut, nu este la fel de calitativ precum alte alternative. Acesta este și motivul pentru care ar fi bine să-l utilizezi doar în zonele cu trafic redus. Parchetul de bambus nu poate fi rașchetat sau șlefuit.
3.Stabilitatea
Bambusul are o stabilitate dimensională foarte bună în timp, spre deosebire de lemnul obișnuit. Astfel, parchetul este mai puțin predispus la contractări, dilatări sau deformări de orice natură. După cum știi deja, un model din lemn masiv necesită rașchetare și lăcuire după o anumită perioadă. În cazul parchetului de bambus nu se întâmplă acest lucru și nu sunt necesare alte intervenții. Rezistența lacului din fabrică este superioară unei soluții aplicate în mod standard după montaj, iar întreținerea se va realiza destul de ușor. Bambusul nu are nevoie decât de aspirare periodică, scopul fiind cel de a se îndepărta praful de pe suprafață. O altă soluție ar fi să utilizezi un produs special, care să nu conțină ceară. Costurile pentru achiziționarea și montarea pardoselii sunt unele moderate, fiind între 30 și 50 de euro/mp. Acest interval variază în funcție de producător, fiind necesar să analizezi cu atenție oferta. Modelele de parchet de bambus reprezintă o bună alternativă la cel de lemn masiv, având un aspect ce-l scoate în evidență. Este important să te asiguri că alegi un produs de calitate optimă, din trestii care au ajuns la maturitate și nu prezintă un nivel ridicat de umezeală. Sistemul de montaj disponibil este cel clasic nut și feder cu adeziv. Rareori un parchet din bambus se poate monta prin click. Dacă există trepte în încăpere, se recomandă ca acestea să fie realizate tot din bambus în aceeași nuanță. În felul acesta, aspectul va fi unul complementar. Rezistența la traficul intens, împreună cu durabilitatea și avantajele estetice fac bambusul să fie o soluție excelență și accesibilă.