Termoizolarea locuințelor și a clădirilor în general este esențială pentru confortul termic și eficiența energetică. Unul dintre cele mai utilizate materiale izolatoare este polistirenul extrudat. Află din acest articol 3 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a face achiziția: ce este produsul, care sunt principalele avantaje pe care le oferă și în ce aplicații poate fi utilizat.
1. Ce este polistirenul extrudat?
Polistirenul extrudat, cunoscut și sub numele de XPS, este, practic, o spumă rigidă și uniformă, cu suprafață netedă sau gofrată. Din punct de vedere al caracteristicilor fizice, materialul este ușor, cu structură celulară închisă și cu densități cuprinse între 20 și 45 de kg/mc, în comparație cu plăcile expandate, care au densitatea cuprinsă între 10 și 28 de kg/mc.
2. Avantajele polistirenului extrudat
Plăcile XPS au o durabilitate îndelungată, de peste 50 de ani, dacă au parte de condiții optime. Alege polistiren extrudat de la Mathaus pentru izolație superioară, pentru a reduce pierderile de căldură din clădire și costurile pentru încălzirea, respectiv răcirea acesteia în lunile de vară. De asemenea, materialul își menține performanțele pe termen lung. Iată mai multe despre avantajele de care poți beneficia.
Izolare termică superioară
Conductivitatea termică reprezintă capacitatea materialului de a transmite căldura sau, cu alte cuvinte, de a o pierde. Cu cât această valoare este mai scăzută, cu atât mai bune sunt performanțele de izolare termică. În cazul polistirenului extrudat, această proprietate este foarte bună, cuprinsă între aproximativ 0.029 – 0.035 W/mk. Prin comparație, plăcile expandate (EPS), se încadrează, în general, în intervalul 0.035 – 0.037 W/mK, ceea ce înseamnă că au un grad puțin mai scăzut de termoizolare decât XPS.
Rezistență la compresiune
Un avantaj major al plăcilor extrudate față de polistirenul expandat sau vata minerală este rezistența la compresiune. Nu se deformează sau deteriorează în timp în urma unor lovituri sau sub acțiunea unor sarcini mari, cum ar fi greutatea mobilierului. Această caracteristică este datorată structurii celulare închise și omogene, dar și densității materialului. Totodată, are stabilitate dimensională și își păstrează proprietățile termoizolante și mecanice, chiar și în condiții de umiditate ridicată.
Material impermeabil și puțin absorbant
Una dintre caracteristicile importante ale polistirenului extrudat este impermeabilitatea, datorată structurii celulare închise. Astfel, materialul este rezistent la apă și umezeală, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea în medii umede, precum subsoluri. Totuși, acest aspect poate deveni un dezavantaj, deoarece plăcile XPS au o permeabilitate scăzută la vapori și nu este recomandată utilizarea acestora pentru izolarea termică a pereților.
3. Utilizări ale polistirenului extrudat
Polistirenul extrudat este un material versatil, care are numeroase utilizări în domeniul construcțiilor, datorită proprietăților sale avantajoase. Astfel, reprezintă o alegere excelentă pentru izolarea:
- fundației (soclului);
- pardoselilor, inclusiv a celor industriale, supuse la sarcini mari;
- teraselor circulabile sau necirculabile;
- pereților subsolurilor și balcoanelor;
- acoperișurilor;
- spațiilor frigorifice.
Plăcile de polistiren extrudat (XPS) sunt potrivite pentru izolația termică superioară în spații cu umiditate crescută și în aplicații în care este nevoie de rezistență ridicată la compresiune. Totodată, este un material ușor de montat și durabil.